Laelia fournieri

Laelia, Brassavola, Sophronitis, Epidendrum ir kt. rūšys bei hibridai

Moderators: Urze, EvaJa, Ramsis, Šilingė, mozaika

Post Reply
User avatar
MrGreen
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 3252
Joined: Sun Oct 18, 2020 11:48 am

Laelia fournieri

Post by MrGreen »

Giriniss wrote:
Sun Feb 24, 2013 7:53 pm
Čia jau veik pusmetį pavėluotas postas, bet ką padarysi... :D

Neilgai trukus nuo gavimo, ši lėlija pas mus pradėjo leisti žiedstiebius, o maždaug rugsėjo pirmoj pusėj ir pražydo:


Šiaip žydėjo netrumpai, žiedukus vis naujus paeiliui skleidė




Laelia fournieri (Cogn.) F.E.L. Miranda 1993
Sinonimai: Cattleya fournieri (Cogn.) Van den Berg 2008; Hoffmannseggella fournieri (Cogn.) V.P.Castro & Chiron 2002; Laelia longipes var. fournieri Cogn. 1897; Sophronitis fournieri (Cogn.) C. Berg & M.W. Chase 2000

Laelia fournieri yra rupikulinė Laelia. Anksčiau laikyta L. lucasiana alba forma, baltažiedė L. fournieri iš tikrųjų nemenkai skiriasi nuo stambesnės L. lucasiana.
L. fournieri auga gerai rupikulinių lėlijų gerbėjams žinomame Brazilijos Minas Gerais regione ant saulės kaitrai atvirų skardžių, maždaug 1,2 km aukštyje.

Išvaizda:
Orchidėja nedidelė (iki ~10-15cm), pseudobulvės irgi nestambios, pasipūtusios, nelinkusios toli nuklysti viena nuo kitos. Iš pseudobulvės kyšo vienas itin storas ir tvirtas lapelis. Lapai ganėtinai tamsūs, pasižymi menku vyšniniu atspalviu.
Paprastai rudenį išleidžia iš pseudobulvės viršūnėlės nedaug už save ilgesnį žiedkotį su keliais (1-4), ant skirtingų žietkočiukų ištiestais žiedukais. ~2cm dydžio žiedukai laikosi apie trejetą savaičių. Iš kiek blizgių sniego baltumo žiedlapių žvaigždutės kyšo gelsva lūpa ("straubliukas"), pasibaigianti trynio geltonumo karbatkėlėmis.

Auginimo sąlygos:
Iš principo tokios pačios, kaip ir kitų rupikulinių lėlijų.
Substratas ir laistymas. Pralaidus, uolienos pagrindu, tačiau svarbu nepamiršti ir "organinės" substrato dalies - pvz., žievių. Teko skaityti vieno augintojo atsiliepimus, kad ant akmenų likusios šaknys neaugo, nemaža jų dalis ir sužuvo, o visos augalo pajėgos buvo sutelktos į pro uolienos sluoksnį iki vazono apačios ar žievių prasimušusias šaknytes. Svarbu palaikyti gerą oro cirkuliaciją ir nepamiršti, kad ir toks kepinamas augaliukas nori gerti.
Šviesa ir temperatūra. Tėvynėje augaliukas pratęs kepti dieną ir šalti naktį, todėl augintojo pareiga yra atkartoti veik kasdienius temperatūros svyravimus. Yra augintojų, kasdien kursuojančių su lėlijomis tarp balkono ir šildomo orchidariumo, bet mūsų klimatas, manau, pakankamus (ir toli gražu žemiau kritinių 4C nenusileidžiančius) temperatūrų svyravimus suteikia apšiltintame įstiklintame balkone. L. fournieri laikome pakabintą balkono kampe, priepat dviejų langų - rytinio ir šiaurinio. Jei tik lietuviškos vasaros ir rudenys darganom per daug nekankintų, būtų puiku. Žiemą ne tik atvėsta oras, bet ir, natūralu, sumažiname laistymo dažnumą ir gausumą.

User avatar
MrGreen
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 3252
Joined: Sun Oct 18, 2020 11:48 am

Re: Laelia fournieri

Post by MrGreen »

kiele wrote:
Thu Mar 26, 2020 9:10 am
Reikia patarimo. Ko gero paskubėjau persodinti, na atrodė apsamanojęs, piktžolių priaugęs, matėsi daug grąžių šaknų. Taip susižavėjau šituo augaliuku, tiesiog meilė iš pirmo žvilgsnio :heartsfade: :lol:
Laelia fournieri1.JPG
Laelia fournieri1.JPG (56.22 KiB) Viewed 1824 times
Ir nepastebėjau, kad įlūžę trys lapukai, tik išėmus iš vazono pamačiau.
Laelia fournieri2.JPG
Laelia fournieri2.JPG (120.13 KiB) Viewed 1824 times
Beje buvo pasodinta smulkioje žievėje, perlite ir daug smulkių gabaliukų porolono(?) Ir, kaip matote, šaknys kuo puikiausios.
Pasodinau į molinį vazonėlį, dugne stambesni lavos, žievių, truputį anglies ir keli akmenukai, tada įstačiau augalą su tuo,kas buvo prikibę prie šaknų, ir užbėriau smulkesnėm žievėm, lava ir akmenukais. Papurškiau truputį substrato paviršių.
Laelia fournieri3.JPG
Laelia fournieri3.JPG (100.5 KiB) Viewed 1824 times
Turbūt dabar kurį laiką nelaistyti, o gal padaryti šiltnamiuką, bet ar neįsimes koks puvinys? :think:

User avatar
MrGreen
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 3252
Joined: Sun Oct 18, 2020 11:48 am

Re: Laelia fournieri

Post by MrGreen »

MrGreen wrote:
Thu Mar 26, 2020 11:34 am
Gražios šaknys! Mano iš šio užsakymo prasčiau atrodo, bet gyvens:)
Šios orhidėjos sėkmingai gali augti bet kokiame substrate, net vien tik kiminuose. Esmė yra ta, kad substratą reikia pasirinkti galvojant apie savo aplinkos sąlygas. Taip pat ir vazonas parenkamas apgalvojus sąlygas kurias augalas turės, tinka ir molinis ir plastikinis.
Šiuo atveju padžiovinčiau po persodinimo kelias dienas, o paskui priežiūra kaip visada. Gal geriau nereikia mažo šiltnamiuko. O lapai, kad palūžę tai nieko tokio, tai tik mechaninis pažeidimas ir jie savo funkciją kol kas atlieka.
kiele wrote:
Thu Mar 26, 2020 12:45 pm
Ačiū! Na, man neaiški ta priežiūra kaip visada :) Čia mano pirmos laišvos. Turės pietrytinę palangę, arčiausiai lango. Dabar dar pastačiau toliau nuo tiesioginės saulės kol apsipras. Laistau purkšdama, lietaus vandeniu, mėgstu dažnai purškalioti, todėl manau tinkamą substratą parinkau, ne per smulkų. Trys bulbikės, kurių įlūžę lapukai, pasiraukšlėjusios, bet jau jos turbūt neatsistatys :think:
Taip pat pasodinau ir Laeliją colnagoi, tik jos šaknys ne tokios grąžios, buvo papuvusių.
ricardas wrote:
Thu Mar 26, 2020 3:05 pm
Kiele, su purškaliojimų atsargei, nes nelabai katlejos mėgsta , be to, purškaliojant palaikisite ilgesni substrato džiuvimą o tai katlejom nepatinka . Tarp laistymų vasara ir šiuo metu turi praeiti mazdaug 5 dienos ir substratas turi buti sausas arba vos vos drėgnas , naudokitės pagaliuko metodų .

User avatar
MrGreen
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 3252
Joined: Sun Oct 18, 2020 11:48 am

Re: Laelia fournieri

Post by MrGreen »

kiele wrote:
Thu Mar 26, 2020 3:29 pm
Ačiū, Ričardai:) Suprantu, kad jos mėgsta pradžiūti. Nors radau vokiečių forume, kad litofitines laišvas laiko vasarą lauke saulėkaitoj vandens padėkluose apie 1 cm, pasodintas lavoj ir akvariumo žvyre moliniuose vazonuose, ir neleidžia išdžiūti.
ricardas wrote:
Thu Mar 26, 2020 5:47 pm
MrGreen rašė, visa priežiura ty laistymo priklauso nuo substrato. Tai kiek drėgmės bus substrate priklauso nuo substrato.
Dėl šviesos, jeigu parašita pilna saulė , tai nereiškia kad augalas turi kaitriom vasaros dienom kepti saulėje . Manau , saulės lauke-sode pilnai pakaktu nuo rito iki 11 val, ir nuo 16 val . jeigu kitu laiku per medžio lapus prasiskvebs saulės spinduliai tai visai gerai .
Ps, jeigu laikiti vazona vandeni ir substratas bus imlus vandeniui tai tikrai supus šaknys.
kiele wrote:
Thu Mar 26, 2020 6:04 pm
Na aš neturiu net balkono, tai augs jos ant palangės. O dėl saulės, tai pietrytinė palangė, iki 13-14 val saulė, manau nebus per daug. Vėdinimas geras, visą vasarą praviri langai. Man tik įdomu pasirodė, kad kiti ir baloj laiko, bet substratas tik uoliena ir žvyras, vadinas neįgeria vandens Supratau, kad jie taip augina, nes reikia, kad kojos atsivėsintų, o "kūnas" keptų saulėj, ir kad naujos šaknys jaustų vandenį ir lystų gylyn, kitaip sudžiūna.
ricardas wrote:
Thu Mar 26, 2020 8:11 pm
Na kiekvienas augina kaip jam geriau bet auginti augina tik va ar jos zydi .
Aš nežinau kaip jos gamtoi auga bet tikrai kad ne pelkėje ty šaknys nebuna vandeni .

User avatar
MrGreen
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 3252
Joined: Sun Oct 18, 2020 11:48 am

Re: Laelia fournieri

Post by MrGreen »

mozaika wrote:
Thu Mar 26, 2020 8:38 pm
Tas pastebėjimas, kad rupicolous grupės kai kurios mėgsta būti vandenyje yra teisingas.

Ir aš tai ant savo kelių pastebėjau. Iš pradžių nesupratau, kodėl gražios, nuaugusios ir gausios, staiga pradėjo nykti. Lyg pasodinau gerai, su laidžiu substratu: akmenukai, perlitas, truputi kiminų, bet pagrinde labai smulkus keramzitas, o jos nyksta. Bet kai pradėjo tiesiog indeliuose palikti su daugiau vandens ar neišpilti po mirkymo, kai jo nubėgdavo iš vazono, jos tiesiog kaifuodavo tokia kaip L. briegeri gavau praeitais metais tragišką. Ūgliai labai jauni ir bešakniai, bandžiau viską, išskyrus daugiau drėgmės palaikymą, o kai link rudens tiesiog užmiršdavau su vandeniu indelyje. Mintyse pasakiau "dzin, supūsite jūsų bėdos", - ji užsiaugino keturis naujus ūglius, įsišaknijo. O pasižiūrėjus kaip auga gamtoje ir ant lavos akmens užtupdžius L.lilliputiana - pasigailėjau, taip ir sudžiovinau, bet kai perkėliau į kačių kraiko molio granules ir nuolat stengiuosi palaikyti vandens ir indelyje, jau po truputi atsigauna, bet labai labai ... lėtai. Žinant, kad jos ir taip lėtapėdės.

Aišku, joms reikia labai daug šviesos ir nemažų temperatūrų skirtumų.

Kaip ir MrGreen parašė, substratą reik pasirinkti pagal savo auginimo sąlygas.
kiele wrote:
Thu Mar 26, 2020 8:51 pm
Ačiū ačiū:) Mozaika, o ar žydi jūsų laelijos, ar turi papildomą apšvietimą?
ricardas wrote:
Thu Mar 26, 2020 9:48 pm
mozaika wrote:
Thu Mar 26, 2020 8:38 pm
Tas pastebėjimas, kad rupicolous grupės kai kurios mėgsta būti vandenyje yra teisingas.
Na žodis - buti vandenije, ne visiem teisingai suprantamas. Kodėl ? Jeigu šaknys pasieks vazono dugną o vanduo sieks šaknis tai puvinis garantuotas, be to, jeigu substratas bus labai imlus vandeniui ir dar po vazonu bus vanduo taip pat ne kas bus. Todėl reikia rinktis tinkamą substratą ir pagal substrato vandens imlumą taikiti laistymą arba mirkimą.
Jūsų substratas matomai nebuvo imlus vandeniui arba greitai pradžiudavo tai gal dėl tos priežasties augalas blogai augo ,tai vanduo lėkštutėje palaikė substrato drėgnumą ir augalas atsigavo.
mozaika wrote:
Thu Mar 26, 2020 10:16 pm
kiele wrote:
Thu Mar 26, 2020 8:51 pm
Ačiū ačiū:) Mozaika, o ar žydi jūsų laelijos, ar turi papildomą apšvietimą?
Visą žiemą (jeigu ja žiema galima pavadinti) buvo po lempomis.
O iki žydėjimo joms dar augti ir augti :) . Pirma masės reikia ir jaunos. O jas sunku pražydinti , bet man jų bulbiukai labai gražūs. Tai jos kaip augalai gražios. :).
ricardas wrote:
Thu Mar 26, 2020 9:48 pm
Na žodis - buti vandenije, ne visiem teisingai suprantamas. Kodėl ? Jeigu šaknys pasieks vazono dugną o vanduo sieks šaknis tai puvinis garantuotas, be to, jeigu substratas bus labai imlus vandeniui ir dar po vazonu bus vanduo taip pat ne kas bus. Todėl reikia rinktis tinkamą substratą ir pagal substrato vandens imlumą taikiti laistymą arba mirkimą.
Jūsų substratas matomai nebuvo imlus vandeniui arba greitai pradžiudavo tai gal dėl tos priežasties augalas blogai augo ,tai vanduo lėkštutėje palaikė substrato drėgnumą ir augalas atsigavo.
Tai gi ir eina kalba ne apie visas, o tik apie kai kurias rupicolas.
Pas mane visos mirkomos, o substratus aprašiau. Šaknys sėdi kažkiek vandenyje ir kai būna padėkliukuose.
Maniškių atveju, joms patiko kurį laiką mirkti, o paskui pradžiūti, ir vėl pamirkti ir vėl pradžiūti.

User avatar
MrGreen
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 3252
Joined: Sun Oct 18, 2020 11:48 am

Re: Laelia fournieri

Post by MrGreen »

ricardas wrote:
Thu Mar 26, 2020 10:25 pm
Va va, ta ir norėjau pasakiti, kad šaknys budamos ilgai vandeni gali suputi o Jūsų nesėdi nuolat kojas imerkus į vandenį .
Na ne man Jus mokinti bet tiesiog į šią diskusiją ikišau savo trigrašį kad nepatire augintojai teisingai suprastu .
Urze wrote:
Fri Mar 27, 2020 7:51 am
Diskutuokit diskutuokit, o mes skaitom ir mokomės. :thumbupleft: Va, kaip gerai, kad kielė užklausė apie laišvą ir Mozaika savo (netikėta) patirtim pasidalino. Kad daugiau taip!

Post Reply

Return to “Katlėjos (Cattleya) grupė”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests