Orchidėjų priežiūros kalendorius

Dauginimas, blokai, substratai, orchidariumas, šiltnamis, ligos, kenkėjai ir kitos problemos

Moderators: Urze, EvaJa, Ramsis, Šilingė, mozaika

Post Reply
User avatar
Šilingė
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 475
Joined: Sun Oct 18, 2020 4:03 pm
Location: Vosyliukai - Vilnius

Orchidėjų priežiūros kalendorius

Post by Šilingė »

Kaip ir mūsų įprasti vietiniai augalai, dauguma namuose auginamų orchidėjų turi išgyventi metų laikų kaitą. Natūraliose augimvietėse gegužraibiniai augalai susiduria su gana skirtingomis supančios aplinkos sąlygomis. Vienuose regionuose vietoje mums įprasto šaltojo metų laiko ateina labai sausas periodas, kitose klimato zonose kasmet užklumpa musonų atnešamos liūtys. Orchidėjas galima vadinti tikromis išgyvenimo meistrėmis. Taigi, auginant jas mūsų turimomis sąlygomis, reikėtų stengtis sukurti tokią aplinką, kad pagal poreikius, priklausančius nuo sąlygų natūraliose augimvietėse, augalai išgyventų sausus ir šaltus augimo ciklui reikalingus laikotarpius. Čia pateikiamas priežiūros kalendorius sudarytas atsižvelgiant į orchidėjų poreikius skirtingais metų laikais ir aprašo priežiūros priemones kiekvieną mėnesį. (Priežiūros patarimai yra daugiau bendro pobūdžio. Kilus klausimams apie konkrečios orchidėjų rūšies priežiūrą, reikėtų ieškoti išsamesnės su konkrečia rūšimi susijusios informacijos.)

Pavasaris

Kovas:
Kovo mėnesį dauguma orchidėjų pradeda aktyviai augti, todėl išauga maisto medžiagų poreikis. Kas 2 - 3 savaites reikėtų laistyti nedidelės koncentracijos trąšų tirpalu. Laistoma taip pat jau gerokai gausiau, nei žiemos metu. Peržydėjusios ir pradėjusios augti orchidėjos pagal poreikį gali būti persodinamos. Tam geriausiai tinka laikas, kai akivaizdžiai matomas šaknų augimas. Reikia atkreipti dėmesį, jei orchidėjos yra tiesiogiai apšviečiamos saulės. Netgi jei praėjusiais augalai puikiai jautėsi saulės atokaitoje, pavasario pradžioje prie aktyvios šviesos juos reikėtų pratinti palaipsniui. Taip pat reikėtų stebėti, ar orchidėjų nepuola voratinklinė erkutė ir kiti čiulpiantys kenkėjai, kurie pavasarį atšilus orui suaktyvėja, kai tuo tarpu augalai yra nusilpę dėl per žiemą patirto šviesos stygiaus.
Pats laikas nuo motininių augalų (pavyzdžiui, falenopsių) atskirti ir pasodinti užaugusius keikius.
Šaltos sąlygos: 10 - 14 °C
Vidutinės sąlygos: 16 - 20 °C
Šiltos sąlygos: 20 - 25 °C

Balandis:
Pavasarį žydinčios orchidėjos šiuo metu pilnos žiedų, kitos aktyviai auga. Kai jauni auginiai pasiekia ¼ dalį pernykščių dydžio, orchidėjas galima persodinti, aišku, atsižvelgiant į tai, ar augalas auginasi naujas šaknis. Dieną prieš persodinimą augalas turėtų būti gausiai palaistytas. Po persodinimo visai nelaistyti keletą dienų, kad būtų išvengta šaknų puvinio.
Rytais visos orchidėjos gali būti reguliariai lengvai papurškiamos. Saulės šviesai jautrūs augalai (pavyzdžiui, falenopsis) turi būti apsaugotas nuo vidurdienio saulės. Nors kassavaitinio perstatinėjimo į vis kitą vietą derėtų vengti, vietos keitimą porą kartų į metus (pavasarį ir rudenį, keičiantis dienos trukmei ir šviesos intensyvumui) augalai pakelia nesunkiai. Kai augimas aiškiai matomas, gali būti dar padidinamas trąšų kiekis. Orchidėjas, kurios yra ypač jautrios druskų pertekliui, rekomenduojama tręšti perpus silpnesnės, nei nurodoma ant pakuotės, koncentracijos trąšų tirpalu.
Šaltos sąlygos: 8 - 12 °C
Vidutinės sąlygos 15 - 18 °C
Šiltos sąlygos: 18 - 24 °C

Gegužė:
Praėjus šalnų pavojui, daugelio rūšių orchidėjas galima iškeldinti į lauką. Orchidėjų apgyvendinimui tinka šviesus balkonas, terasa ar tiesiog saugesnė vieta sode (pavyzdžiui, vaismedis). Aplinka ideali, jei orchidėja gauna pakankamai oro drėgmės ir yra apsaugota nuo stipraus vėjo bei tiesioginės saulės. Lauke nerekomenduojama auginti:
Aerangis
Angraecum
Bulbophyllum
Dendrobium phalaenopsis
Doritis
Dracula
Paphiopedilum
(margalapių rūšių)
Phalaenopsis
Gegužę nereikėtų pamiršti apie atsargų augalų pratinimą prie tiesioginės rytinės ir vakarinės saulės – jie nesunkiai gali nudegti.
Šaltos sąlygos: 11 - 14 °C
Vidutinės sąlygos: 18 - 21 °C
Šiltos sąlygos: 20 - 25 °C

Vasara

Birželis ir liepa:
Šiais mėnesiais dominuoja trys pagrindinės priežiūros priemonės – vėdinimas, laistymas, tręšimas. Dienos temperatūra orchidėjoms gali būti per aukšta, todėl labai svarbu intensyviai vėdinti patalpas, kur jos auginamos. Vėsiamėgės rūšys, pavyzdžiui, Coelogyne cristata, turėtų būti laikomos atitinkamoje aplinkoje (lauke ar, pavyzdžiui, miegamajame kambaryje). Visų orchidėjų sveikatai yra svarbus gaivus ir šviežias oras.
Didžiausi lauke vasarojančių orchidėjų priešai vasaros metu yra sraigės, amarai ir kiti vabzdžiai kenkėjai. Patalpose augalus saugoti reikia nuo voratinklinės erkutės, tripsų bei skydamarių. Vandens poreikis šiuo metu yra didelis, bet po laistymo vazonuose neturėtų likti vandens pertekliaus. Reguliariai tręšti. Vasarą augalus galima kasdien lengvai papurkšti. Geriausiai tai daryti rytais, kad vanduo spėtų išgaruoti ir vidurdienio saulė nenudegintų lapų (lašeliai veikia kaip didinimo stiklas). Beveik visoms orchidėjoms pavojinga tiesioginė kaitri vidurdienio saulė.
Šaltos sąlygos: 12 - 15 °C
Vidutinės sąlygos: 18 - 21 °C
Šiltos sąlygos: 20 - 28 °C

Rugpjūtis:
Įsibėgėjus vasarai prasideda karščiausias metų laikas. Jei nėra sąlygų vėsiamėges orchidėjas auginti lauke, laikykite jas prie atviro lango, taip pat ir naktį. Tokios rūšys, kaip pavyzdžiui Odontoglossum, nustoja augti, jei per karšta. Vandens ir trąšų poreikiai vis dar dideli, kaip ir praėjusiais vasaros mėnesiais. Dažnai pasitaikant perkūnijoms lauke auginamas orchidėjas svarbu apsaugoti nuo pernelyg gausių kritulių ir vėtrų – parnešti namo arba pastatyti po stogu. Medžiai gali jau nepakankamai saugoti audrų metu. Vasaros mėnesiais žydi mažai orchidėjų.
Reikėtų laikytis tokių vidutinių temperatūrinių verčių:
Šaltos sąlygos: 15 - 20 °C
Vidutinės sąlygos: 20 - 24 °C
Šiltos sąlygos: 20 - 30 °C

Ruduo

Rugsėjis:
Dienos trumpėja, o naktys vėsta. Lepesnes orchidėjas mėnesio viduryje reikėtų sunešti į šiltnamį ar į kambarį. Vėsiamėgės (daugelis Masdevallia rūšių, Dendrobium nobile ir pan.) puikiai jausis lauke, jei nėra šalnų pavojaus. Prieš parnešant į kambarį būtina atidžiai patikrinti, ar orchidėjos neužpultos kenkėjų, apžiūrėti ne tik lapus, bet ir šaknyną. Jei kenkėjai įsikūrė substrate, išaiškės laistant. Pastebėjus kenkėjus, orchidėjas nupurkškite ir siekdami išvengti galimo užkrėtimo, nestatykite su sveikais augalais. Orchidėjoms, kurioms reikia daug šviesos, pavyzdžiui Vanda ir Cattleya, nuo rugsėjo vidurio saulė nebepavojinga bet kuriuo dienos metu.
Prasidedantis ruduo suteikia galimybę persodinti daugelį orchidėjų. Vėl prasideda žydėjimo laikas, krentanti temperatūra įtakoja kai kurių rūšių žiedų formavimąsi. Mėnesio pabaigoje stipriai sumažinamas trąšų kiekis beveik visų rūšių orchidėjoms. Ryškiai išreikštą ramybės periodą turinčias rūšis, pvz., Dendrobium nobile, sustojus augimui tręšti nustojama visiškai. Laistoma atsižvelgiant į vis krentančią temperatūrą:
Šaltos sąlygos: 10 - 14 °C
Vidutinės sąlygos: 16 - 20 °C
Šiltos sąlygos: 19 - 24 °C

Spalis:
Vėliausiai iki mėnesio galo į namus reikia pargabenti ir vėsiamėges orchidėjas. Dauguma rūšių ruošiasi žydėjimui, tikėtina, kad seni lapai gali pagelsti. Lapų kritimui įtakos gali turėti ir sumažėjęs šviesos intensyvumas bei kiekis. Orchidėjų nereikia saugoti nuo saulės, galima perstatyti ant šviesesnių langų. Dar sumažinamas trąšų kiekis ir laistymas, taip prisitaikant prie mažėjančios temperatūros. Spalio mėnesio vidutinės temperatūrinės vertės:
Šaltos sąlygos: 9 - 13 °C
Vidutinės sąlygos: 16 - 20 °C
Šiltos sąlygos: 19 - 24 °C

Lapkritis:
Daugeliui orchidėjų prasideda ramybės periodas. Besiilsinčių orchidėjų laistymas sumažinamas iki minimumo, tas pats pasakytina apie trąšas. Neturinčios ryškaus poilsio periodo orchidėjos (pvz., Phalaenopsis) laikomos šiltai ir todėl laistomos įprastai. Prasidėjus šildymo sezonui ir siekiant apsaugoti augalus nuo voratinklinių erkučių gali kilti būtinybė papildomai drėkinti orą apie augalus. Pasitaikius saulėtoms dienoms reikėtų palepinti augalus grynu oru. Lapkričio mėnesį puikiai išnaudoti galima drėkinimo padėklų bei juose esančio keramzito valymui; išvalyti langus, kad per ateinančius mėnesius optimaliai būtų išnaudojama natūrali šviesa. Augalų persodinimą geriau atidėti iki pavasario, nebent būtų skubi priežastis (pvz., kenkėjai substrate).
Šaltos sąlygos: 8 - 12 °C
Vidutinės sąlygos: 15 - 18 °C
Šiltos sąlygos: 18 - 24 °C

Žiema

Gruodis:
Gruodį daugelis orchidėjų už gerą priežiūrą atsidėkoja žiedais. Tačiau tai mėnuo, kai kyla daug problemų dėl apšvietimo sąlygų - esant šviesos stygiui orchidėjos gali numesti pumpurus. Orchidėjoms turi būti skirta kuo šviesesnė vieta, šviesai reiklių rūšių augalai turėtų būti apšviečiami papildomai. Besiilsinčios orchidėjos netręšiamos, laistomos minimaliai.
Toliau reikia kontroliuoti oro drėgmę. Ją pakelti šiek tiek padeda dubenėliai su vandeniu. Efektyviau, bet žymiai brangiau naudoti drėkintuvus.
Temperatūrinės vertės pasiekia minimalų metinį lygį:
Šaltos sąlygos: 5 - 12 °C
Vidutinės sąlygos: 15 - 15 °C
Šiltos sąlygos: 18 - 24 °C

Sausis:
Kadangi laikosi žema temperatūra ir vis dar tamsu, orchidėjos toliau ilsisi arba žydi. Tręšti ne daugiau kaip kartą per mėnesį. Laistoma taip pat atsižvelgiant į žemas temperatūras; šiltamėgės orchidėjos laistomos gerokai gausiau, negu vėsiamėgės. Rūšys, turinčios ryškiai išreikštą poilsio periodą, pvz., Dendrobium nobile, visiškai nelaistomos ir netręšiamos.
Tamsiuoju laikotarpiu orchidėjos nepurškiamos, nes yra lengvai pažeidžiamos puvinio. Jei oro drėgmė yra labai maža ir purškimo atsisakyti negalima, purkšti reikėtų pirmoje dienos pusėje.Vėsioje aplinkoje ant orchidėjų lapų užsistovėję vandens lašeliai gali sukelti grybinius susirgimus, todėl geriau drėkinti orą aplink augalus. Saugantis puvinio ypatingai derėtų vengti vandens patekimo į tarpulapius ir skroteles. Tokius vandens likučius reikia nusausinti popierine servetėle. Nors temperatūra ir žema, nereikia atsisakyti reguliaraus vėdinimo - nevėdinamose patalpose lengvai plinta grybeliai ir bakterijos.
Šaltos sąlygos: 5 - 12 °C
Vidutinės sąlygos: 15 - 18 °C
Šiltos sąlygos: 18 - 24 °C

Vasaris:
Vis dar tęsiasi žydėjimo sezonas. Klimato sąlygos panašios, kaip ir sausio mėnesį, todėl pagrindinės priežiūros ypatybės sutampa. Vasario pabaigoje daugėja saulės šviesos, ilgėja dienos. Kai kurios orchidėjos po truputį pradeda augti. Pastebėjus augimo požymius palaipsniui didinamas vandens ir trąšų kiekis. Gražų orą būtina išnaudoti vėdinimui, taip augalai saugomi nuo bakterijų, grybelių ir kenkėjų. Laistymui skirtas vanduo turi būti ne šaltesnis, negu aplinkos temperatūra, augalai labai gerai reaguoja į drungną vandenį. Jei orchidėjos pradėjo augti, esant būtinybei mėnesio pabaigoje gali būti persodinamos.
Šaltos sąlygos: 9 - 13 °C
Vidutinės sąlygos: 16 - 18 °C
Šiltos sąlygos: 19 - 24 °C

Naudota medžiaga iš http://www.orchideenforum.de
Pikta teta AKINIAI_
Jei uždėsi tu gerai brūkšnį, nosinę, varnelę, džiaugsimės visi labai, tiesim lietuvybei kelią!
Taigi eikš, valgyk duoną su džiaugsmu ir gerk vyną linksma širdimi, nes Dievas jau seniai patvirtino, ką darai (Koh 9:7)

User avatar
Šilingė
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 475
Joined: Sun Oct 18, 2020 4:03 pm
Location: Vosyliukai - Vilnius

Re: Orchidėjų priežiūros kalendorius

Post by Šilingė »

Ramsis wrote:
Mon Jan 03, 2011 5:41 pm
Pagalvojau, kad vis dėlto šią temą reikia pratęsti, ir jeigu turite kokių nors pastebėjimų iš savo praktikos, priskirtų konkrečiai kiekvienam mėnesiui, pasidalinkit juos su visais
Dabar labai patogus laikas visą kalendorių pradėti nuo pradžių.
SAUSIS
praktiškai visos mūsų orchidėjos daugiau ar mažiau yra ramybės būsenoje, didesnė dalis priežiūros ypatumų yra aprašyta Šilingės sausio mėnesio pastraipoje, pirmoje šios temos žinutėje.
Tačiau turiu keletą pastebėjimų ir aš. Jeigu orchidėja ilsisi, tai jokiu būdu jos netręškite ir nestimuliuokite augimo, tegul šį tamsų ir vėsų periodą ji praleidžia kaupdama jėgas. Laistykite tik labai geros kokybės vandeniu, nes neaugančios šaknys yra labai jautrios visokiems teršalams ir druskoms. Neretai blogu vandeniu laistomi augalai praranda dalį šaknų, o vėliau pavasarį labai ilgai nerodo jokių gyvybės požymių.
Kas auginat Pleione pats laikas apžiūrėti svogūnėlius kaip jie žiemoja, ar jiems ne per drėgna, ne per šalta.
Kai kurios Cattleya šiuo metu žydi, aišku geriausiai, kad jos jau būtų peržydėjusios, bet jeigu jau sulaukėt žiedų, perstatykit augalus kuo toliau nuo šilumos šaltinių, taip pratęsite žydėjimą.
Ramsis wrote:
Sat Feb 12, 2011 9:25 pm
Vasaris
Nors už lango dar žiema, bet laikas nuo laiko išlendanti saulė pradeda pamažu budinti mūsų augalus, todėl pasistenkime jiems šiek tiek padėti. Pradėkime dažniau laistyti orchidėjas labai šiltu vandeniu, jame laikas nuo laiko ištirpinkime šiek tiek cukraus ir trąšų, saulėtomis dienomis augalus galite rytais nupurkšti stimuliatoriais, jeigu tokius naudojate. Tokias procedūras reiktų taikyti Cattleya grupės augalams, kuo jos greičiau prabus, tuo daugiau galimybės užauginti tvirtus stiprius stiebagumbius, kurie rudenį žydės.
Sodinkite plejones, nors jas reikės laikyti vėsiai ir sausai, bet tai yra paskutinis terminas, kada jos turi pradėti vegetuoti.
Mėnesio pabaigoje, kada dar labiau pakils saulė, kai kurioms orchidėjoms galite pritaikyti karšto dušo procedūrą, tokiu būdu ne tik pažadinsite užsispyrusias snaudales, bet ir nuplausite per žiemą susikaupusias dulkes bei praplausite nuo druskų apsinešusį substratą.
Vasario pabaiga taip pat tinkama kai kurių rūšių orchidėjų dauginimui, persodinimui, dalinimui. Nors persodinimo mėnuo yra kovas ir šiek tiek balandžio, bet seniai peržydėję Cymbidium jau pradeda savo naują augimo sezoną, tad kuo anksčiau atliksite šį darbą, tuo daugiau šansų sulaukti žiedų rudenį.
Egle wrote:
Tue Jun 01, 2010 6:51 pm
Birželio darbai

Dar papildau :)

Jauni cimbidžiai ir kitos vėsiamėgės orchidėjos (dendrobiai, coelogyne, pleione) jau turi būti išneštos į lauką/balkoną/terasą visai vasarai. Taip pat drąsiai į lauką galima nešti vėsiau augančias Laelia (pvz.: L.anceps), enciklijas (Encyclia), odontoglosumus. Jei orai labai lietingi, reikia prižiūrėti, kad augalai neužmirktų. Jei jie labai smarkiai užlyti, įsineškite vidun, kad pradžiūtų. Jei orai geri, nepamirškite savo augalų palieti.
Kol augalai atostogauja lauke, galite pasirūpinti jų žiemojimo vietomis, t.y. palangėmis – nusidažyti, susitvarkyti ir pagaliau išsivalyti langus. Galite apgalvoti papildomo apšvietimo galimybes virš palangių žiemai.
Orchidėjas šiuo metų laiku reikėtų pakankamai laistyti, nelaikyti ant tiesioginės saulės, užtikrinti gerą oro judėjimą. Tai ypatingai svarbu vėsiau augančioms rūšims. Drėgmė, pavėsis ir oro judėjimas skatins orchidėjas augti ir stiprėti. Tuo pačiu didėja tikimybė atitinkamu laiku sulaukti gausaus žydėjimo.
Paliktas lauke orchidėjas reikėtų reguliariai stebėti, kad neapniktų kenkėjai, kurie „atkunta“ šiltuoju metų laiku, t.y. amarai, miltuotieji jų pusbroliai, raudonoji voratinklinė erkutė. Augalų lapus reikėtų reguliariai valyti, purkšti, taip padidinant aplinkos drėgmę, kurios nemėgsta šie gyventojai. Jei atsirado amarų, pirmiausiai išbandykite muiluotą vandenį.
Pikta teta AKINIAI_
Jei uždėsi tu gerai brūkšnį, nosinę, varnelę, džiaugsimės visi labai, tiesim lietuvybei kelią!
Taigi eikš, valgyk duoną su džiaugsmu ir gerk vyną linksma širdimi, nes Dievas jau seniai patvirtino, ką darai (Koh 9:7)

Post Reply

Return to “Orchidėjų priežiūra”

Who is online

Users browsing this forum: Semrush [Bot] and 3 guests