Su masdevalijom mano patirtis yra daugiausiai neigiama - kelių žiedų esu sulaukusi, bet geru augimu mano šiltam bute nei viena nepasižymėjo. Jau ketinau atsisakyti minties jas auginti, bet dar vieną šansą daviau atskirai masdevalijų grupei, kartais išskiriamai į
Regalia gentį. Kad būtų lengviau, ėmiau pirminį dviejų regalijų hibridą.

- 20220722_114845.jpg (328.82 KiB) Viewed 533 times
Masdevallia princeps x Masd. ayabacana pas mane atkeliavo 2021.08 iš Ecuageneros. Keras buvo gausus, šaknų - gausu nupuvusių, gyvų tebuvo kelios trumpulės. Šiaip taip įtaisiau vazonėlyje, kad nelapatuotų (pririšau rizomą su plastifikuota vielute, ją verdama kiaurai vazoną per jo dugno skyles) ir neribotam laikui pastačiau į seną akvariumą su dangčiu ir lempomis, kur temperatūra apie 24-26 ⁰C ir oro drėgmė apie 70 %. Substratas - smulkios (0,5-1 cm) žievės. Ir pamažu ji atsiaugino šaknis, ir netgi gausiai jų. Šaknys kiek storesnės nei kitų mano matytų masdevalijų. Noriai leidžia ir lapus. Lapai irgi skiriasi nuo kitų masdevalijų - odiški, čiut storesi, lyg turintys sukulentiškumo, ilgi, šviesesni - salotiniai.
Šį pavasarį turėjo jau daug šaknų, gerai augo, tad perkėliau ant pietinės palangės, bet į šešėlį. Irgi augo. Skaičiau, kad joms reikia daugiau šviesos nei kitoms masdevalijoms, tad vasarą ji persikraustė į pietinį balkoną, kur gauna porą valandų rytinės ir vakarinės saulės per kitų orchidėjų lapus, o dieną leidžia šviesiame pavėsyje. Laistau pagal šaknų ir substrato spalvą, kurią matau per skaidrų vazonėlį. Leidžiu pradžiūti, nelaikau visad šlapiai. O ir substratas naujas, dėl to sunkiai įgeriantis drėgmę, kas mano atveju yra geras dalykas, nes padeda išvengti perlaistymo. Trąšų gauna aktyvaus augimo metu kas kelias savaites. Na ir dabar stebiu, ar pavyks jai pražysti. Abiejų rūšių žiedstiebiai yra ilgi, kartais net siekiantys iki 50 cm (!), patys žiedai irgi ilgaūsiai. Pirmieji 5 cm žiedstiebio auginime jau įveikti. Panašu, kad dar du žiedstiebiai kiša nosis. Lūkesčių neturiu, kad iš pirmo karto taip ir pražys, tai gal ir pavyks sulaukti.

- 20220722_114903.jpg (335.05 KiB) Viewed 533 times