Phalaenopsis bellina

Doritis, Paraphalaenopsis, Kingidium ir kt. rūšys bei hibridai

Moderators: Urze, EvaJa, Ramsis, Šilingė, mozaika

Post Reply
User avatar
Šilingė
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 475
Joined: Sun Oct 18, 2020 4:03 pm
Location: Vosyliukai - Vilnius

Phalaenopsis bellina

Post by Šilingė »

bardot wrote:
Thu Apr 14, 2011 6:32 pm
Laba diena,
norėčiau pasikonsultuoti dėl Phalaenopsis bellina priežiūros, kadangi skirtinguose šaltiniuose nurodoma kardinaliai skirtinga priežiūra apšvietimo atžvilgiu. Orchidee.ru nurodo, kad reikia statyti į saulėtą vietą, o orchidspecies.com ir enciklopedija Orchids (Botanica's Pocket) nurodo, kad reikia vietos, apsaugotos nuo tiesioginių saulės spindulių...
Kaip jūs jas auginate?
Relax wrote:
Thu Apr 14, 2011 8:01 pm
Pažiūrėjus į augintojų nuotraukas internete tai manau galima sakyt, kad jokios tiesioginės saulės...
balina wrote:
Thu Apr 14, 2011 8:36 pm
Tiesioginiai saulės spinduliai labai retai tinka augalams, geriau rinktis maksimaliai šviesią vietą, bet taip, kad tiesioginė saulė nenudegintų.
Romans wrote:
Fri Apr 15, 2011 4:46 pm
Manoji gyvena koks metras nuo rytpietinio lango, jaučiasi puikiai, leidžia lapą :thumbsup:
bardot wrote:
Fri Apr 15, 2011 10:01 pm
Romans, ačiū už atsakyma, nes būtent iš turinčių ir sėkmingai auginančių laukiu pasisalymų, na o aš savąją kol kas laikau vakarinėje pusėje ant stalo po lentyna, tai gaunas pusė apšvietimo... žiūrėsiu, kaip jai patiks...
Šilingė wrote:
Mon Oct 01, 2012 12:13 pm
Kadangi Bardot P. bellina po šios parodos pasipuošė dailia rozete, galima spėti, kad šeimininkė rado tą teisingąjį priežiūros variantą :roll: Būtų įdomu šiek tiek pastebėjimų
bardot wrote:
Wed Oct 03, 2012 2:10 pm
:oops:
Tai va, šis Phalaenopsis bellina gyvena pas mane pusantrų metų, per kuriuos jau du kartus žydėjo. Pirmą kartą iš pypsiuko, kuris jau lindėjo įsigijus gėlę, o antrą kartą po kokio pusmečio nustebau pamačius, kad kažkas kalasi. Nustebau, nes auginu ne orchidariume, o vakariniame kambaryje 1 metras nuo palangės ant lentynos už liudizijos red velvet, taigi nesitikėjau, kad pavyks beveik nieko nedarant pražydinti pačiai. Laistau gan dažnai, neleidžiu visiškai išdžiūti substratui, tręšiu vasarą kas antrą kartą, žiemą netręšiu. Nepurškiu. Žiedstiebis auga gan lėtai, bet kai pražysta žiedas, tai šiltom vasaros dienom vidurdienį kambarys pakvimpa citrusiniu kvapu.
Rama wrote:
Thu Nov 15, 2012 11:57 am
Mano belina nutarė pamokyt mane kantrybės :evil: . Rugsėjo mėnesį išleido simpatišką poros centimetrų žiedstiebį, bet atėjo lietuviškas ryduo ir žiedstiebis sustojo. Kitų orchidėjų jau ir žiedai formuojasi, o ši stagnuoja . Kaip manot,- gal galiu kišt ją į orchidariumą?
Šilingė wrote:
Thu Nov 15, 2012 12:24 pm
Rama, manau, kad gali. Belinai reikia drėgnos aplinkos ir šilumos šilumėlės, orchidariumas čia būtų kaip tik ;)
Rama wrote:
Mon Jan 28, 2013 12:48 pm
Tupi mano belina jau virš dviejų mėnesių orchidariume. Ir ką jūs manot, ar ji pasistūmėjo su žiedstiebiu kiek nors? Ji nusprendė užsiauginti naują. Šiandien pamačiau naują žavų pypsiuką, o senasis taip ir liko simpatiškas pusantro cm ilgio žiedstiebiukas. Lauksim tikro pavasario.Gal natūrali saulė paskatins ir senąjį
Pikta teta AKINIAI_
Jei uždėsi tu gerai brūkšnį, nosinę, varnelę, džiaugsimės visi labai, tiesim lietuvybei kelią!
Taigi eikš, valgyk duoną su džiaugsmu ir gerk vyną linksma širdimi, nes Dievas jau seniai patvirtino, ką darai (Koh 9:7)

User avatar
Urze
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 2736
Joined: Sun Oct 18, 2020 11:58 am
Location: Vilnius

Re: Phalaenopsis bellina

Post by Urze »

Kadangi parūpo šis falenopsis, lietuviškai užvadintas kvapniuoju, tai parsinešu čia rastą naudingą informaciją, kuri gal daugiau kam pravers.
Cookiemonster wrote: Something to take note of bellina- if you buy it very small it will grow very very slowly, once they reach a certain size I believe the leafspan of about 5-6inches they take off!
Neverend wrote: bellina is a hot-growing tropical orchid, so do keep it at temperatures above 54 F (12 C), and keep humidity high (RH > 60 preferably) to ensure good blooming and growth. It is a very easy plant if you can provide such conditions, not very fussy with light as long as it's bright
Šaltinis.
fishmom wrote: Bellina is really demanding about being warm and moist.
Orchidtinkerer wrote:I wouldn't say the Bellina is harder than other phals aslong as you keep to the temp range it likes, nothing under 20 degrees C ideally. My other phals can handle 14 C. It can be very slow growing but I find phals generally slow growing also.
Yours only has 2 leaves and probably not a great root system so I know from experience that is still 2 years away from flowering under good care. Under good care it should produce at least 1 new leaf per year.
estación seca wrote: Phal. bellina is not really happy until it's 80 degrees F / 35C. If Phals are growing slowly they're being kept too cool. Yes, they survive and flower in many homes, but they grow far better as temperature rises. <...> These have very pale green leaves, very shiny and succulent when healthy. They become less shiny when water or cold stressed. This group prefers warm jungle conditions: hot temperatures, high humidity. They may die if temperatures fall below 50 F / 10C. Many growers recommend never letting them fall below 70 F / 21C for best results. Many survive in the lower humidity of homes, but they are happier with higher humidity. Phal. bellina and gigantea are intolerant of cool temperatures and low humidity.
Šaltinis
Norintiems nerti į orchidėjų genealogiją
Norintiems orchidėjas vadinti tikraisiais jų vardais

User avatar
Urze
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 2736
Joined: Sun Oct 18, 2020 11:58 am
Location: Vilnius

Re: Phalaenopsis bellina

Post by Urze »

MrGreen, pameni, pasakojau, kad mano Phalaenopsis Samera x bellina nugelto pumpuras, o paskui ir išleistą antrą žiedynstiebį nugeltonino. Šiandien radau, kad ir du seniausi lapai pagelto staiga. :? Kažko jis man galus atidavinėja ir neįsivaizduoju to priežasties. O tikėjausi, kad "gyvens ir žvengs" jis orchidariume. Kiba reiks ieškot suaugusios belinos.
20220608_210303.jpg
20220608_210303.jpg (675.66 KiB) Viewed 714 times
Norintiems nerti į orchidėjų genealogiją
Norintiems orchidėjas vadinti tikraisiais jų vardais

User avatar
InetaSka
Posts: 743
Joined: Wed Oct 21, 2020 2:31 pm
Location: Vilnius
Contact:

Re: Phalaenopsis bellina

Post by InetaSka »

Pavojingai man tas vanduo skrotelėje atrodo. O kodėl nusprendėt auginti orchidariume, man jis visada labiau atrodė kaip vazoninis augalas. Aišku, čia tik mano nepagrįsta nuomonė.
Tempiu naujas orchidėjas į namus, kai niekas nemato... :oops:

User avatar
Urze
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 2736
Joined: Sun Oct 18, 2020 11:58 am
Location: Vilnius

Re: Phalaenopsis bellina

Post by Urze »

Du metus laistau rankiniu būdu, tad po kiekvieno purškimo iš visokių tokių kišenių ir skrotelių išsausinu vandenį. O čia fotografuota vos papurškus. Tad nemanau, kad dėl vandens skrotelėje galėjo pradėt nykti. Nors gal tarp lapų giliau ir užsilaiko vanduo. O orchidariuman papuolė, nes Phal. bellina yra šiltų, tvankių tropinių miškų augalas ir daug geriau auga ir žydi, kai aplinkos oras yra drėgnas. Šiuo požiūriu orchidariume daug palankesnis klimatas nei ant palangės.
Norintiems nerti į orchidėjų genealogiją
Norintiems orchidėjas vadinti tikraisiais jų vardais

User avatar
MrGreen
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 3252
Joined: Sun Oct 18, 2020 11:48 am

Re: Phalaenopsis bellina

Post by MrGreen »

Pas mane belinos ir violacea auga vazone ir kaip ir viskas gerai ant palanės, nežydėjo nes dar jauni augalai, bet Phalaenopsis mentawaiensis žydėjo su pertraukomis visą žiemą iki pat dabar. Gyveno sausiau, bet nesiskundė. Aišku kai iškeliavo į šiltnamy pradėjo augti orinės šaknys, kurios ant palangės buvo be judesio.

Post Reply

Return to “Falenopsio (Phalaenopsis) grupė”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest