Angraecum didieri ir Ang. elephantinum

Afrikos regiono orchidėjos: Angraecum, Aerangis, Aeranthes, Jumellea ir kt. rūšys bei hibridai

Moderators: Urze, EvaJa, Ramsis, Šilingė, mozaika

User avatar
MrGreen
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 3252
Joined: Sun Oct 18, 2020 11:48 am

Angraecum didieri ir Ang. elephantinum

Post by MrGreen »

Giriniss wrote:
Sun Feb 24, 2013 6:36 pm
Prieš kelias dienas pražydo gražuolis dramblys:


Angraecum elephantinum Schltr. - Notizbl. Bot. Gart. Berlin vii. 330 (1919)
section: Perrierangraecum

A. elephantinum dramblišką pavadinimą veikiausiai gavo dėl orchidėjos žiedo ir pačio augalo dydžių santykio - neretas atvejis, kad žiedas užauga augalo dydžio ir pilnai užgožia lapelius. Mūsiškis, kita vertus, lapais tiek išstypo, kad vargšas žiedas, paprastai būdamas 7cm dydžio, pasivyt nebesugebėjo... Kita pavadinimo kilmės teorija sieja jį su storu žiedkočiu. Žiedkotis tikrai drambliamušio kategorijos, pačio augalo stiebui beveik prilygsta...

Šis drambliukas gyvena rytinėje Madagaskaro dalyje, atogrąžų miškų aukštumose (1200-1500 m aukštyje). Iš šių kraštų kilę ir kiti du jam giminingi Angearcum'ai - A. didieri ir A. rutenbergianum. Šių orchidėjų auginimo ypatumai ir bendros išvaizdos tendencijos sutampa. Užsienyje neretas vietoje A. elephantinum gauna A. didieri, todėl šiedu yra labai maišomi tarpusavyje. A. elephantinum yra kiek didesnis už A. didieri, bet esminis skirtumas, mano galva, yra žiedlapių spalva: A. elephantinum žiedlapiai gelsvi (vaškinės gintaro/persiko spalvos), tik lūpa balta (ir apskritai man primena dramblinę Aerangis punctata žiedo versiją, tik pentinas gerokai trumpesnis), o A. didieri visi žiedlapiai balti.

Išvaizda ir augimo ypatumai:
A. elephantinum yra gana maža, nors toli gražu ne miniatiūrinė orchidėja. Stiebas paprastai užauga iki ~15 cm, nors gali pasiekti ir 23 cm. Standūs, tarytum odiniai lapai užauga iki maždaug 12 cm ilgio, ~1.2 cm pločio. Šaknys tarytum karpotos, aktyvios ~10 mėnesių per metus. Čia bene aktyviausia augalo dalis, nes šiaip linksniuojamas kaip slunkius, kuris auga lėtai, ūglius leidžia rečiau nei A. didieri... Ūglių galima tikėtis pagrinde nužydėjus, šie, kaip ir žiedas, veržiasi iš po apatinio lapo. Esu skaičiusi skundų, kad kartais dėl tokio augimo pobūdžio atsiranda problemų - būsimas pumpuras užspaudžiamas tarp lapo ir šaknų. Šaknys, tiesa, minimos kaip mėgstančios kibtis į viską, ką tik aptinka, pakankamai agresyviai lyg nuo to priklausytų jų gyvybė. Mūsų dėmesio A. elephantinum šaknys kažkaip neatkreipė, bet tarp mūsų visų šakninių orchidėjų (deformuojančių ir laužančių vazonėlius) jam reiks nemenkai pasistengt.
Paprastai žiemą (mūsiškis pražydo prieš kelias dienas; neretai minimas pavasarinis žydėjimas veikiausiai turėtų būti priskirtas A. didieri, kuriam būtent šis metų laikas ir būdingas) A. elephantinum nusprendžia šeimininkus pradžiugint didžiuliu žvaigždės formos žiedu. Slapukas mėgėjas žiedą nusukt nuo šeimininko akių ir bandyt slėpt už augalo, kad ir esant tokiam dydžių santykiui tai sudėtingoka (kokiu būdu žino, į kurią pusę kreiptis - neįsivaizduoju, bet čia ne vienų augintojų, tame tarpe ir mūsų, patirtis :D ). Retais atvejais sukraunamas ir antras žiedas. Žiedas ~7 cm dydžio, pentinas driekiasi apie 11 cm. Vakarais savo apdulkintojus naktinius drugius vilioja skleisdama gana malonų kvapą. Žiedas laikosi iki mėnesio, tačiau kai kurie raportuoja maždaug savaitės trukmę. (Patikslinsim, kai mūsiškis nužydės.)

Auginimo sąlygos:
Substratas. Dauguma pataria auginti ant bloko, tačiau mes pasodinom į vazoną - daugiausiai tiesiog bijodami neprilakstyt vasarą purkšt. Kadangi augaliukas ne mikro kategorijos, šaknys gana stambios, mažesnė baimė, kad nupus. Be abejo, substratas vazone rupus - pagrindą sudaro gana stambūs žievės gabalai, pralaidumą dar papildomai padidina uolienos gabalai.
Laistymas ir drėgmė. Daug kur nurodoma 70% minimali aplinkos drėgmė, tačiau spėju, kad vazone auginant galima būtų ribą šiek tiek perstumti žemėliau... Mes auginame orchidariume, t.y., ~80% drėgmėje. Vandens kiekis (purškimo ar laistymo būdu tiekiamas), kaip visad, priklauso nuo substrato ir temperatūros. Šiaip principas standartinis: laikyt gana drėgnai, bet duot pradžiūt tarp purškimų/laistymų. Žiemą, ypač tuos porą mėnesių, kai šaknytės sustoja pailsėt, rekomenduojama kiek primažinti vandens kiekį. Atkreipkite dėmesį, kad su didesnės drėgmės reikalavimais atkeliauja ir geros oro cirkuliacijos būtinumas!
Temperatūra. Vidutinė ("warm to cool"). Kažkas nurodo 13C kaip apatinę tolerancijos ribą, tačiau kitas Kažkas yra palaikęs ir 4C, ir problemos drambliukas nematė :D Mes augaliuko tolerancijos ribų nematuojam ir tiesiog laikom orchidariume, kur temperatūra paprastai pora laipsnių aukštesnė nei kambary.
Šviesa. Dalinis šešėlis. Esu radus to įvardijimą kaip 10-20 klux; iš mūsiškio milžiniškų pastangų naują lapelį priartint prie "saulutės" (augintas beveik vertikaliai į viršų, pastebimai ilgesnis nei įprastai), beveik drąsiai galiu teigt, kad esami <10 klux jam yra mažokai. Kita vertus, žiedą ir tokiomis sąlygomis išleido, o neretai minima, kad žydėjimui inicijuoti reikalinga ryški šviesa.

Literatūra:
1. http://angraecums.blogspot.com/2012/03/ ... tinum.html
2. http://www.species-specific.com/orchid- ... eb4548e261
3. http://www.univers-orchidees.org/index. ... hid_id=427
4. http://www.orchids.it/2007/05/16/angrae ... phantinum/
Ramsis wrote:
Sun Feb 24, 2013 9:47 pm
Turiu pastebėt kad Jūsiškis augalas gan padoriai iškėlė žiedą, esu internete matęs daug foto kur augintojai yra prakirpę vazoniko kraštą dėl sėkmingo žiedo išsiskleidimo. A. didieri bandžiau auginti anksčiau, tačiau dėl kažkokių priežasčių, kurių jau nepamenu, jis pas mane pasimirojo. Šiuo metu turiu elefantinum, jis auga ant bloko. Kaip suprantu maniškis irgi prognozavo žiedus bet šie pumpurų stadijoje sustojo, o po kokios pusės metų nurudo, ko pasekoje iš vieno ( tiksliau iš tos pačios vietos ) pradėjo augti naujas ūglys. Pastarasis jau turi net du lapukus po kokia 3 cm. ;) Kaip matau Girinienės augalas turi tik berods 4-5 lapus, maniškis jau tada tikras vyras su visais 7 ir belendančiu 8.
O žiedas tai tikras grožis :thumbupleft:
Einu dar kartą patyrinėsiu...
FUJI wrote:
Mon Feb 25, 2013 9:29 am
Labai gražus žiedas ir matosi,kad tikrai stiprus augalas. :thumbupleft: Auga ir pas mane,kažką iš tarpulapio bandė augintis,bet tik pasigyriau,kaip mat sustojo,nors sąlygų nekeičiau.Bet aktyviai pradėjo augintis lapą,jau gal kokius 3 cm. turi, o ir šaknys juda.Taigi,žiedus reiks atidėti ateičiai. :D
MrGreen wrote:
Fri Dec 27, 2013 8:51 pm
Šaunu, matysim ar tikrai Angraecum elephantinum, nes dažniausiai Angraecum elephantinum iš tikro yra A. didieri.
Mano dar nežydėjo tai net nežinau ką tiksliai turiu.

User avatar
Urze
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 2736
Joined: Sun Oct 18, 2020 11:58 am
Location: Vilnius

Re: Angraecum elephantinum

Post by Urze »

Prieš kelis mėnesius gautą Angraecum didieri perkėliau iš vazono į orchidariumą plikomis šaknimis augti. Kadangi angrekai nemėgsta, kai jiems kedenamos šaknys, tai ištraukiau iš vazono, pakračiau, kad žievės nubyrėtų pačios, o kurios liko prikibusios, tų jau ir nebekrapščiau, su visomis ir pritvirtinau prie sienelės. Įtaisiau orchidariumo pačiam viršuje, kur apšvietimas čiut silpnesnis nei šiek tiek žemiau, bet šiaip ir šilčiau ten, ir labai šviesu, ir ventiliatoriaus srovės pro ten praeina. Jei žiūrėčiau tik į lapus, tai atrodytų, kad jokio augimo, nes vis dar nesu tikra, ar vienas lapas iš tikro auga, ar man tik vaidenasi. O šaknys tai kuo akivaizdžiausiai auga. Tikiuosi, kad persodinimo nepastebėjo. Šaknys labai fainos - baltai raukšlėtos, rupios. Atėjo jau su kažkokiu pypsiku pažastyje, tai jei ten pumpuras auga, gal po metų ar kelių (žinant jų augimo greitį boring_ ) sužinosiu, ar tikrai A. didieri gavau, ar gal sumaišyta ir ten vis tik A. elephantinum (nors paprastai sumaišoma atvirkščiai).
20211014_125147.jpg
20211014_125147.jpg (721.4 KiB) Viewed 1576 times
Norintiems nerti į orchidėjų genealogiją
Norintiems orchidėjas vadinti tikraisiais jų vardais

User avatar
Urze
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 2736
Joined: Sun Oct 18, 2020 11:58 am
Location: Vilnius

Re: Angraecum elephantinum ir Ang. didieri

Post by Urze »

Turiu oficialiai atsiprašyti Angraecum didieri, kad vadinau jį lėtapėdžiu, nes per kelis mėnesius baigė auginti lapą ir pradėjo auginti kitą. O aš maniau, kad jo greitis bus 1 lapas per metus. Džiugu, kad klydau.
Norintiems nerti į orchidėjų genealogiją
Norintiems orchidėjas vadinti tikraisiais jų vardais

Gabriele
Posts: 329
Joined: Tue Oct 20, 2020 4:09 pm
Location: London
Contact:

Re: Angraecum elephantinum ir Ang. didieri

Post by Gabriele »

Urze, mano elephantinum butent viena lapa per metus ir uzaugina :lol: Pirkau ji 2020 metais vasaros pradzioje, ka tik istraukta is flasko. Pasodinau i s/h ir kadangi jokios pazangos per metus nepadare, perkeliau ji i zieve. Mano atrodo, kad jis truputi paaugo per paskutinius 5 men.

Pirma foto-ka tik gautas ir pasodintas i s/h, o antroje jis po 1,5 metu.
Attachments
A9CA0D73-2F3C-40C0-86F3-41746E51E3FF.jpeg
A9CA0D73-2F3C-40C0-86F3-41746E51E3FF.jpeg (252.6 KiB) Viewed 1524 times
691CB53D-72DF-4115-A1E1-0803F8A19F0B.jpeg
691CB53D-72DF-4115-A1E1-0803F8A19F0B.jpeg (2 MiB) Viewed 1524 times

User avatar
Urze
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 2736
Joined: Sun Oct 18, 2020 11:58 am
Location: Vilnius

Re: Angraecum elephantinum ir Ang. didieri

Post by Urze »

Nu va, tik spėk pagirt. 😄 Gabriele, gal lėtai auga, nes jaunas? Ir kokį rimtą vazoną tokiam mažam augalui parinkote. Kaip užtikrinate, kad žievių substratas nebūtų vazono viduryje per drėgnas? Nes visur rekomenduoja, kad vazonas būtų pagal šaknų gniužulo dydį. Tokio jauno angreko šaknys kaži ar tikrai tokį tūrį užima, o tada jau gali kilti problemos su substrato (ne)išdžiūvimu ir šaknų puviniais. Bet gal Jūs kokį nors triuką žinot, kaip vis tiek taip auginti?
Norintiems nerti į orchidėjų genealogiją
Norintiems orchidėjas vadinti tikraisiais jų vardais

Gabriele
Posts: 329
Joined: Tue Oct 20, 2020 4:09 pm
Location: London
Contact:

Re: Angraecum elephantinum ir Ang. didieri

Post by Gabriele »

Vazonelis tas pats kaip ir pirmam foto, 9cm. Dabar laistau kas antra savaite, kai saknys, kurios uzaugo iki dugno,pasidaro visiskai baltos (po laistymo buna zalios). Bet istikruju nesu 100% tikra ar zieve viduje buna pilnai isdziuvusi Think_ O del leto augimo, itariu, kaltos saltos dienos ir dar saltesnes naktys (diena +21 ir nakti +10). Gal man ji i siltesne vieta pernest?

User avatar
Urze
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 2736
Joined: Sun Oct 18, 2020 11:58 am
Location: Vilnius

Re: Angraecum elephantinum ir Ang. didieri

Post by Urze »

Sužinoti, kas vyksta vazono viduje su drėgme, galima pasinaudojus pagaliuko metodu. O temperatūros ir kiti šių dviejų dažnai maišomų rūšių poreikiai aprašyti va čia, gal padės.
Norintiems nerti į orchidėjų genealogiją
Norintiems orchidėjas vadinti tikraisiais jų vardais

User avatar
Urze
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 2736
Joined: Sun Oct 18, 2020 11:58 am
Location: Vilnius

Re: Angraecum elephantinum ir Ang. didieri

Post by Urze »

Panašu, kad iš trečio karto pavyks. Ankstesni du nosiukai nunyko labai anksti, tai tik įtariu, kad buvo sumanęs ir tada žydėti.
Angraecum didieri - orchidariumo pačio viršaus, kur labai šviesu ir šilčiausia (žiemą iki 26 ⁰C, vasarą pagal orus ir karščiau), gyventojas. Apipurškiamas kas parą ar pusantros, daugumą laiko praleidžia sausomis šaknimis, trąšų gauna kas kelias savaites labai mažom koncentracijom. Pas mane gyvena 8 mėn. Lapai pabalę nuo kieto vandentiekio vandens.
20220527_164913.jpg
20220527_164913.jpg (670.83 KiB) Viewed 1176 times
Norintiems nerti į orchidėjų genealogiją
Norintiems orchidėjas vadinti tikraisiais jų vardais

User avatar
Urze
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 2736
Joined: Sun Oct 18, 2020 11:58 am
Location: Vilnius

Re: Angraecum elephantinum ir Ang. didieri

Post by Urze »

Kaip greit užaugo pumpuras nuo tos paskutinės rodytos nuotraukos. Pirma žydėjimo data, tad kvapo dar jokio. Turiu pasakyti, kad labai gražus žiedas.
20220608_205722.jpg
20220608_205722.jpg (529.39 KiB) Viewed 1125 times

Na ir pentino ilgio parodymas.
20220608_205700.jpg
20220608_205700.jpg (755.82 KiB) Viewed 1125 times
Norintiems nerti į orchidėjų genealogiją
Norintiems orchidėjas vadinti tikraisiais jų vardais

User avatar
Abitalė
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 1065
Joined: Wed Oct 21, 2020 4:49 pm
Location: Kauna
Contact:

Re: Angraecum elephantinum ir Ang. didieri

Post by Abitalė »

Labai greit pražydo tikrai! Įdomu ar jo tokia maniera, ar labai tinkama priežiūra, kad taip greit pražydo!? Įdomu kiek laiko tas grožis laikys.

kielė
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 308
Joined: Thu Nov 05, 2020 8:44 pm
Location: Vilnius

Re: Angraecum elephantinum ir Ang. didieri

Post by kielė »

Labai gražu, ir žiedas, ir šaknys, ir pats augalas :)

User avatar
MrGreen
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 3252
Joined: Sun Oct 18, 2020 11:48 am

Re: Angraecum elephantinum ir Ang. didieri

Post by MrGreen »

Pritariu, tikrai gražus augalas. Ar skaniai kvepia? Mąstau ar man jo reikia Žalias_

User avatar
Urze
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 2736
Joined: Sun Oct 18, 2020 11:58 am
Location: Vilnius

Re: Angraecum elephantinum ir Ang. didieri

Post by Urze »

Vis mėginu pagauti jo kvapą, bet dažniausiai prasilenkiam. Gal kad dabar temsta vėlai ir jis gal pradeda kvepėti, kai aš jau miegui nusiteikinėju? Nors vieną vakarą apie 21 val., kelios dienos po išsiskleidimo, dar orchidariumo šviesai degant pagavau jį kvepiantį bebaigiančiom nužydėti alyvomis, bet jautėsi tik iš arti uostant. Paskui 3 val. nakties ėjau uostyt, tai jokio kvapo nesijautė orchidariume, o prisikišusi arti žiedo nebuvau.
Norintiems nerti į orchidėjų genealogiją
Norintiems orchidėjas vadinti tikraisiais jų vardais

User avatar
Urze
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 2736
Joined: Sun Oct 18, 2020 11:58 am
Location: Vilnius

Re: Angraecum elephantinum ir Ang. didieri

Post by Urze »

Angraecum didieri žydėjo 10 dienų. Vėsesnėmis sąlygomis gal kiek ilgiau išsilaikytų, nes orchidariume prie lempų, kur jis ir gyvena, dieną temperatūra užkyla iki 26 laipsnių.
Norintiems nerti į orchidėjų genealogiją
Norintiems orchidėjas vadinti tikraisiais jų vardais

User avatar
Jurgitaa
Posts: 46
Joined: Wed Jun 30, 2021 1:17 pm
Location: arčiau Kauno :)

Re: Angraecum elephantinum ir Ang. didieri

Post by Jurgitaa »

Labai gražus ir kompaktiškas pats augalas, o žvaigždinis žiedas su pentinu tai išvis super Plo_
Patirtis byloja: nuo orchidėjų nepasislėpsi... Taip_

User avatar
Urze
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 2736
Joined: Sun Oct 18, 2020 11:58 am
Location: Vilnius

Re: Angraecum elephantinum ir Ang. didieri

Post by Urze »

Ir dar jo šaknys gražios - sidabriškos ir su smulkučiais kauburėliais.
Norintiems nerti į orchidėjų genealogiją
Norintiems orchidėjas vadinti tikraisiais jų vardais

User avatar
Urze
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 2736
Joined: Sun Oct 18, 2020 11:58 am
Location: Vilnius

Re: Angraecum elephantinum ir Ang. didieri

Post by Urze »

Pailsėjo Angraecum didieri kelis mėnesius ir vėl ruošiasi. Ir vieną lapą nugeltonino ir numetė, nes kažkokia infekcija jį pažeidė. Tikiuosi, tuo vienu lapu ir baigsis. Sleep_
20221001_215530.jpg
20221001_215530.jpg (1.14 MiB) Viewed 555 times
Norintiems nerti į orchidėjų genealogiją
Norintiems orchidėjas vadinti tikraisiais jų vardais

User avatar
Abitalė
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 1065
Joined: Wed Oct 21, 2020 4:49 pm
Location: Kauna
Contact:

Re: Angraecum elephantinum ir Ang. didieri

Post by Abitalė »

O jau tas susuktas pentinas koks "kjūtas"! Visas pumpuro grožis šitoj mažoj detalėje.

User avatar
MrGreen
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 3252
Joined: Sun Oct 18, 2020 11:48 am

Re: Angraecum elephantinum ir Ang. didieri

Post by MrGreen »

Laukiam žiedų Laimingas_ Apžiūrėjau saviškį, nieko nesiruošia, bent jau šaknys auga Jo_

User avatar
Urze
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 2736
Joined: Sun Oct 18, 2020 11:58 am
Location: Vilnius

Re: Angraecum elephantinum ir Ang. didieri

Post by Urze »

Jau tuoj tuoj.
Angraecum didieri
Angraecum didieri
20221004_182748.jpg (1.05 MiB) Viewed 513 times
Norintiems nerti į orchidėjų genealogiją
Norintiems orchidėjas vadinti tikraisiais jų vardais

Post Reply

Return to “Afrikinės orchidėjos”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests