Chelsea gėlių paroda 2021

Visa informacija apie orchidėjų parodas ir kitus renginius

Moderators: Urze, EvaJa, Ramsis, Šilingė, mozaika

Post Reply
User avatar
Slogaa
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 496
Joined: Mon Oct 26, 2020 10:57 am
Location: Londonas
Contact:

Chelsea gėlių paroda 2021

Post by Slogaa »

Pasiruoškit - skaityt šiek tiek prireiks :)

Kadangi rašysiu apie šią parodą pirmą kartą - norėjau šiek tiek papasakoti apie Chelsea Gėlių parodos istoriją - kaip ir kada joje pradėjo dalyvauti Orchid Society of Great Britain (toliau - OSGB).

Taigi OSGB istorijoje minima data - 1960 metai, kada komitetas priėmė sprendimą dalyvauti šioje parodoje. Per tris dienas, dvyliką komiteto narių sukūrė džiunglių sceną: apie 200 augalų buvo įkurdinta kaip įmanoma natūraliau jų augimvietėms: ant medžių, tarp akmenų, kalvelėse ir panašiai. Augalų etiketės buvo trijų spalvų tam, kad identifikuoti šaltamėgius, vidutiniokus ir karštį mėgtančiuosius. Tais laikais žmonės mėgo tradicinį eksponavimą - t.y. amfiteatro principu sukomponuotus augalus, todėl OSGB gavo "Silver Flora" medalį ir dozę kritikos iš teisėjų: " Natūralistams, kuriems tinka netikslumai ir neatitikimai tokios kompozicijos tiks, tačiau mes (teisėjai) ieškome poetikos".
Po pirmos savo parodos Chelsea OSGB nedalyvavo tris metus iš eilės. Nuo 1963 iki 1967 OSGB vis dar teko "mėgautis" Sidabriniais medaliais ir 1968 pirmą kartą organizacija išvydo aukso medalį. Stendas buvo tris kart didesnis nei bet kuris iki tol. Galinės sienos buvo padarytos iš palmių, monsterų ir cymbidžių. Centro vidury - fontanas į kurį du kart dienoje atskrisdavo du paukštukai, nes šalia chrizantemų - stendę buvo susisukę lizdą.

1973 metais, kai Chelsea paroda šventė savo Jubiliejų - ir visi stendai buvo nežmoniškai "Saldūs" (nukrauti viskuo, iki apsvaigimo) - OSGB išdėstė vien orchidėjas, nenaudodami jokių kitų augalų. Mintis buvo paprasta - orchidėjos pasakos savo asmeninę istoriją, lyg būtų paliktos dykūmoje. Teisėjai šį OSGB pasirinkimą įvertino auksu.

Na, o visas stendų paruošimas beveik 60 metų atgal - kai nebuvo jokių amazon ir dpd - buvo ganėtinai nelengvas darbas. Komiteto nariams teko ir purvuose maudytis, ir nuo šunų bėgiot norint susirinkt sąmanas miškuose. Stendus komiteto nariai ruošdavo vilkėdami pilnus kostiumus (ir jokių ten kedų iš po kostiuminių kelnių). Tačiau buvo ir privalumų - iki 1990 metų augalus parodai aukojo ne tik OSGB nariai, bet ir įvairūs parkai, sodai, botaniniai sodai, orchidėjų pardavėjai, o 1997 metais įvairias medžiagas tiekė net aštuoni privatūs verslai.
2006 metais OSGB gavo pirmą savo Chelsea parodos sponsorių.
Na ir jei suskaičiuot viščiukus tai šiai dienai OSGB turi 24 Aukso, 27 Paauksuoto sidabro ir 4 sidabro medalius.

Tiek tos istorijos.


Na o dabar grįžtam į 2021 metus ir įvykusią kiek netradicinę Chelsea parodą. Netradicinę tuo, kad ji niekada istorijoje nebuvo daryta rudenį. Šiaip, ji vyksta (jei neklystu) liepos pačioje pradžioje. Bet dėl visos pandemijos ilgai buvo svarstyta - ar ją daryt iš vis ar jau antri metai - atšaukti. Kad ji vyks organizatoriams buvo pranešta prieš mėnesį laiko - tad pati paroda, palyginus, buvo gerokai mažesnė, nes daug kas dalyvaut atsisakė dėl laiko stygiaus.


Parodą norėčiau aprašyti iš dviejų pusių - iš organizacinės, ir iš paprasto lankytojo.
Pradėsiu nuo lankytojo.

Principe, paroda yra padalinta į dvi dalis - viena dalis yra atiduota pagrindiniam pavilijonui po stogu, kita - dizaineriams lanšafteriams. Pavilijone eksponuojamos instaliacijos bei stendai. Čia renkasi įvairūs augalų pardavėjai (individualus verslas), organizacijos, floristai ir viskas kas susiję su augalais tiesiogiai.
Lauke - įvairūs dizaineriai, skulptoriai daro savo asmeninius "sprendimus". Kaip sukomponuoti sodą, lauką, kaip gali atrodyti jūsų mažiukas balkoniukas, kaip galima įkurdinti pirtį, supynes, pavesines, fontanus, skulptūras ir t.t.
Paroda didelė bet įmanoma apeiti per vieną dieną be didesnių pastangų. Patarimas - stovėti prie parodos durų jau aštuntą ryto, nes nuo pietų parodoje sunku prasilenkti su visais norinčiaisiais.
Yra visa ciela gatvė parduotuvyčių, kurios parduoda visokią bilibirdą :D Muiliukai, kvapukai, šalikiukai ir t.t. Su dizainerias galima pakalbėti, užsisakyti jų paslaugas, pasiimti vizitine. Ar kas nors parduoda augalus - ne. Bet apie tai - orgazinacinėj skilty.
Ar verta paroda aplankyti - tikrai taip. Tai didžiausia augalų paroda pasauly, neįskaitant orchidėjų parodos Tokijuje. Taip pat ji prestižinė - joje lankosi Karališka šeima, BBC, o titulai pripažįstami visame pasaulyje. Ar verta ją lankyti kiekvienais metais - na nebent esat tikras augalų ir sodo pamišėlis. Sunku spręsti iš šių metų, nes ji buvo gerokai mažesnė - plius nebuvo tradicinių sezoninių Chelsea augalų tokių kaip tulpės, bijūnai, rožės ir t.t (tačiau pirmą kartą buvo moliūgai, daržovės bei jurginai :lol: ). Lankantis kiekvienais metais, manau, galbūt ir pabostų - tačiau idėjų naujų ten visada rasit. Tad verdiktas būtų paprastas - lankyti ją kas penkerius metus, o tarpuose žiūrėti BBC :lol:


Organizacinė dalis buvo, žinoma, nesikeikiant - šikna. :mrgreen:
Kas žydi rudenį iš orchidėjų? Niekas. Clap_ Kas nori dalintis orchidėjom po Brexito? Niekas Clap_ Kas nori važinėti po beveik visą Angliją ir surinkinėti augalus iš visų? Niekas Clap_

Taigi reiktų pradėti tikriausiai nuo svarbiausio - Brexitas. Kaip žinia nieko pas mus nebenusipirksi, nes niekas nieko nebeimportuoja. O tai reiškia, kad paaukojus augalą parodai smarkiai rizikuoji. Transportavimas pirmyn atgal, savaitė šaltoj aplinkoj, a jei liga kokia pagaus - jei augalas numirs, jo nebepakeisi kitu, nes Anglija šiai dienai iššluota. Jei OSGB nariai neduoda augalų - nėr iš ko ir parodos lipdyt.
Kita problemėlė - ruduo, pas nieką niekas nebežįdi. Falenopsiai dar nepradėjo, visi didžiažiedžiai kaip cymbidiumai, katlėjos ir t.t. - niekam ne sezonas (na, miniatiūrų gi niekas ar taip ar taip nemėgsta :lol: )

OSGB savo dalyvavimą parodoje turi patvirtinti beveik prieš metus laiko. Žinoma, viskas buvo planuota vasarai, o ne rudeniui - todėl gavom metro ilgio stendą. Atėjom, pažiūrėjom ir paverkėm - nes statyt nėr ką.
Visi savo augalų stendam bei lanšaftui turi lygiai savaitę - po dvyliką valandų per parą.
Stendai statosi uber lėtai - medinių dėžučių ir putplasčio pagalba formuojami lanšafto nelygumai - ant viršaus eina tinklinė viela, o ant jos - sąmanos. Pastarosios yra perkamos iš ūkių - viena dėžutė - šeši svarai. O mes jų turėjom virš 160. Kiekvieną jų reikia išvalyt nuo spyglių, žemės bei konkorėžių.
Vėliau yra komponuojami augalai - nešiojama, žiūrima, žaidžiama. Ko čia žaist, gali kilt klausimas, kai apie parodą yra žinoma metai atgal? Atsakymas paprastas - pirminę idėja yra, tačiau iki beveik parodos pradžios niekada nėra žinoma, kokius augalus pavyks gauti.

Ir tada ateina teisėjai. Šios dalies per daug nekomentuosiu, nes čia man dar trūksta žinių. Manau, kad jų yra 10-15 ir jie apeina visą parodą. Apdovanojimų yra visokiausių: auksas- paauksuotas auksas, sidabras ir retkarčiais bronza. Ir tada įvairios nominacijos bei trofėjai- "Geriausias X metų augalas". "Eric Young trofėjus" (už edukacinę programą), "Innovatyvas", "Best in show" ir t.t. Piniginio prizo neegzistuoja, tad kyla klausimas - kokia gi nauda iš tos visos parodos? Atsakymas čia paprastas - prestižas, jei gauni medalius ir pats paprasčiausias marketingas.
Dalyvavimas parodoje stendams t.y. pagrindiniame pavilijone dalyviams yra nemokamas. Žinau tik kad viena rozetė dienai kainuoja apie du šimtus svarų. Organizacijos, tokios kaip OSGB per paroda vilioja įstoti bei nusipirkti prenumeratas. Individualūs bizniai - reklamuoja savo augalus - tą, ką nuėjus į jų svetaine galima būtų nusipirkt. Nežinau, tiesa, kaip su lanšafteriais.. ar jie moka už dalyvavimą ar ne.
Bet iš čia išplaukia kitas įdomus faktas - dalyviai negali pardavinėti augalų..... iki tam tikro laiko. Žalias_
O štai čia prasideda visas linksmumas.
Dalyviai negali pardavinėti augalų iki paskutinės parodos dienos, ketvirtos valandos (paroda užsidaro penktą). Tie dalyviai, kurie nėra komerciniais tikslais, po gongo nuskambėjimo gali parduot savo augalus iš stendo valandos bėgy.
Na ir kaip tas vyksta, jūs galvojat. Kai kurie stendai leidžia rezervuotis augalus iš anksto - bet viskas užrezervuota būna jau septinta ryto, kai įleidžia pačius dalyvius. Kai kurie stendai nerezvuoja augalų ir tada ketvirta būna didelės eilės bei kova už būvį.

Kas vyksta po parodos?
Kaip jau minėjau - penktą visi lankytojai išgrūdami lauk ir įvyksta realybė - visi augalai į šiūkšliadėžę. Na principe viskas, ko neverta transportuot - skintos gėlės, floristų stendai, raganės, rožės, jurginai ir t.t. Gerai bent tiek, kad rūšiavo chebra, ir vazonėlius metė į plastiką, o augalus į kompostą Žalias_ Bet tokia ta tiesa - transportuot augalus atgal iš Londono centro, kai anglijoje nėr kuro, buvo labai jau brangus malonumas. Dėl to iš parodos išvažiavo tik tie, kas buvo to verti Ne_
Nešiau aš tų augalų kiek panešiau glėby savo..


Na ir pabaigai mano asmeninis potyris.
ŽIAŪŪŪRIAI GERA PARODA Laimingas_
Prišnekėjau su milijona nučiuožusių žmonių. Atradau dar vieną augalų grupę kuri mane labai sužavėjo - ir apie ją nieko nežinojau anksčiau - maži alpių augaliukai. Priklausiau visokių istorijų kaip darosi modernūs topiarai. Gražiausias atrastas augalas - Sandersonia aurantiaca (ne orchidėja tačiau floristai ją sukomponavo kaip orchidėją).
Ką gali modernioji floristika šiai dienai tai kažkoks nesuvokiamas dalykas. Vienas stendas net pravirkdė du kart - pirma kai tik pamačiau ir pagalvojau, kad dieve kaip gražu, ir antrą kartai kai pamačiau kaip jį plėšo ir darko Sleep_
Suvokiau, kad sodas tai ne lysvės ir ne pieva - tai žūt būt turi būt kompozicija.

Na ir pabaigai geriausia išvada tai mano vyro sakinys pamačius mane po parodos: "O dieve... aš iškart tau galiu pasakyt - pamiršk. Nieko nestatysiu, nieko nedarysiu, jokių pas mus naujų idėjų nebus, net nepradėk" baksnoju_


Jau senokai nebefotografuoju, o tik filmuoju. Tad dėje - tik FB nuorodos. (jos globalios, turi atsidaryti net ir tiems, kas neturi FB profilio)
https://www.facebook.com/10000046960110 ... 203206288/ OSGB Stendas

https://www.facebook.com/10000046960110 ... 331686956/. Pirma dalis
https://www.facebook.com/10000046960110 ... 595348608/. Antra dalis
https://www.facebook.com/10000046960110 ... 723025219/. Trečia dalis
Attachments
Gražiausia floristikos instaliacija (man asmeniškai - laimėjo paauksuotą sidabrą)
Gražiausia floristikos instaliacija (man asmeniškai - laimėjo paauksuotą sidabrą)
VID_20210925_123107_exported_1902.jpg (468.19 KiB) Viewed 1113 times
Labai nevykęs terariumas
Labai nevykęs terariumas
VID_20210925_122122_exported_0.jpg (467.88 KiB) Viewed 1113 times
Sandersonia aurantiaca - afrikietis
Sandersonia aurantiaca - afrikietis
VID_20210925_122753_exported_5172.jpg (280.5 KiB) Viewed 1113 times
Gentiana hibridai
Gentiana hibridai
VID_20210925_121503_exported_6398.jpg (584.35 KiB) Viewed 1113 times
Alpių augalai 3 - oranžinis - oxalis lobata
Alpių augalai 3 - oranžinis - oxalis lobata
VID_20210925_121106_exported_2195.jpg (523.04 KiB) Viewed 1113 times
Alpių augalai 2
Alpių augalai 2
VID_20210925_121120_exported_0.jpg (438.65 KiB) Viewed 1113 times
Alpių augalai 1
Alpių augalai 1
VID_20210925_130316_exported_1261.jpg (442.62 KiB) Viewed 1113 times
A girl with a fork in the world of soup.
Šok_ Sekit mane Instagram kanale : orchineed Šok_

User avatar
Slogaa
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 496
Joined: Mon Oct 26, 2020 10:57 am
Location: Londonas
Contact:

Re: Chelsea gėlių paroda 2021

Post by Slogaa »

Nepykit dėl kokybės - viskas išimta iš video.
Attachments
VID_20210925_121558_exported_139.jpg
VID_20210925_121558_exported_139.jpg (461.47 KiB) Viewed 1111 times
Chrizantemų stendas - laimėjęs auksą - mūsų kaimynai parodoje.
Chrizantemų stendas - laimėjęs auksą - mūsų kaimynai parodoje.
VID_20210925_082720_exported_2876.jpg (401.76 KiB) Viewed 1111 times
Paparčiai - kai kurie siekė net šimto metų senumą. Įsivaizduokit kokiomis fūromis juos čia atvežė.
Paparčiai - kai kurie siekė net šimto metų senumą. Įsivaizduokit kokiomis fūromis juos čia atvežė.
VID_20210925_082616_exported_3499.jpg (401.22 KiB) Viewed 1111 times
Alstromerijos, po parodos galima buvo nusipirkt visą pundą.
Alstromerijos, po parodos galima buvo nusipirkt visą pundą.
VID_20210925_122016_exported_12263.jpg (362.41 KiB) Viewed 1111 times
Mėlyniausias stendas iš visų
Mėlyniausias stendas iš visų
VID_20210925_124601_exported_7387.jpg (425.7 KiB) Viewed 1111 times
Kaip nebūtų keista - buvo labai daug šių augalų gerbėjų, kurie metriniais pundais nešėsi juos namo.
Kaip nebūtų keista - buvo labai daug šių augalų gerbėjų, kurie metriniais pundais nešėsi juos namo.
VID_20210925_130451_exported_33.jpg (449 KiB) Viewed 1111 times
Įspūdingiausias fontanas padarytas iš nugludintų pagaliukų
Įspūdingiausias fontanas padarytas iš nugludintų pagaliukų
VID_20210925_135307_exported_0.jpg (468.4 KiB) Viewed 1111 times
Vienintelė pelkė - hostos
Vienintelė pelkė - hostos
IMG_20210925_131651.jpg (3.26 MiB) Viewed 1111 times
A girl with a fork in the world of soup.
Šok_ Sekit mane Instagram kanale : orchineed Šok_

User avatar
Slogaa
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 496
Joined: Mon Oct 26, 2020 10:57 am
Location: Londonas
Contact:

Re: Chelsea gėlių paroda 2021

Post by Slogaa »

Na ir pabaigai šiek tiek orchidėjų. Dėl suprantamų priežasčių nebuvo nieko per daug įspūdingo.
Attachments
VID_20210925_081017_exported_33.jpg
VID_20210925_081017_exported_33.jpg (321.92 KiB) Viewed 1111 times
Dendrochillumas.. bet apsoliučiai nepamenu rūšies..
Dendrochillumas.. bet apsoliučiai nepamenu rūšies..
VID_20210925_080953_exported_1624.jpg (505.11 KiB) Viewed 1111 times
Dendrobium victoria reginae - taip, ta mėlyna spalva apsoliučiai tokia pat realybėje.
Dendrobium victoria reginae - taip, ta mėlyna spalva apsoliučiai tokia pat realybėje.
VID_20210925_082006_exported_2497.jpg (271.86 KiB) Viewed 1111 times
Dendrobium lamyaiae
Dendrobium lamyaiae
VID_20210925_082402_exported_147.jpg (374.23 KiB) Viewed 1111 times
VID_20210925_081717_exported_3154.jpg
VID_20210925_081717_exported_3154.jpg (368.41 KiB) Viewed 1111 times
Daugiausiai dėmesio susilaukęs augalas stende - pragh. Besea
Daugiausiai dėmesio susilaukęs augalas stende - pragh. Besea
VID_20210925_083604_exported_11311.jpg (443.67 KiB) Viewed 1111 times
A girl with a fork in the world of soup.
Šok_ Sekit mane Instagram kanale : orchineed Šok_

User avatar
Slogaa
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 496
Joined: Mon Oct 26, 2020 10:57 am
Location: Londonas
Contact:

Re: Chelsea gėlių paroda 2021

Post by Slogaa »

Na, ir pabaigai aš - bandantis išgelbėt visus pasmerktus mirčiai - žmogelis.
Parodoje dalyvavau tris dienas - vieną, kai reikėjo statyt, antrą kai reikėjo reklamuot stendą ir trečią kai reikėjo pardavinėt augalus iš stendo ir viska išardyt.

Spyglių skaičius plaukuose ir nuovargis neaprašomas.
Bet gera nuotaika ir įspūdžiai išlieka dar labai ilgam.
IMG_20210926_191723.jpg
IMG_20210926_191723.jpg (4.49 MiB) Viewed 1110 times
A girl with a fork in the world of soup.
Šok_ Sekit mane Instagram kanale : orchineed Šok_

zemuoge
Posts: 270
Joined: Mon Nov 16, 2020 8:06 pm
Location: Druskininkai

Re: Chelsea gėlių paroda 2021

Post by zemuoge »

Ačiū, Slogaa už įdomų pasakojimą ir galimybę pabūti parodoje !
O mano meilė mažyliams kaip tik ir prasidėjo nuo alpinių augaliukų, dar x ačiū !))

User avatar
Urze
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 2736
Joined: Sun Oct 18, 2020 11:58 am
Location: Vilnius

Re: Chelsea gėlių paroda 2021

Post by Urze »

Slogaa, aaačiū ir už pasakojimą, ir už asmeninius įspūdžius bei vaizdus! Labai įdomu buvo ir istoriją paskaityti. Ta "nuvargęs kaip šuo" stadija yra labai daugialypė - ir daug nuovargio, ir daug naujų potyrių bei pokalbių, ir puikios atostogos nuo kasdienybės. Ir man labai neįprastai skamba paauksuotas sidabras kaip prizinė vieta - nebuvau dar su tokiu susidūrusi. :)
Norintiems nerti į orchidėjų genealogiją
Norintiems orchidėjas vadinti tikraisiais jų vardais

User avatar
EvaJa
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 1560
Joined: Sun Oct 18, 2020 5:44 pm
Location: Kaunas

Re: Chelsea gėlių paroda 2021

Post by EvaJa »

Slogaa, aš norėčiau padėkoti už tiek ilgai sugaišto laiko aprašymui, o ypač - už foto išėmimą už video. Na, niekaip nerasčiau jo tokiam žygdarbiui _Šaunu_

man keisčiausia matyti žmones be kaukių - kaip greitai priprantama.

labiausiai įspūdį paliko pagaliukinis žirgų fontanas - o kiek darbo!

ir visai ne į temą - labai tau tinkantis awatar :)

User avatar
Slogaa
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 496
Joined: Mon Oct 26, 2020 10:57 am
Location: Londonas
Contact:

Re: Chelsea gėlių paroda 2021

Post by Slogaa »

Ačiū tiems, kas nepatingėjo perskaityt ir malonu, kad patiko. (tikiuosi niekas neturėjo problemų su video peržiūra?)

Urze - Paauksuotas Sidarbas - ir aš pirmą kartą išgirdau apie tokį apdovanojimą. Atseit visai visai lašiuko pritrūko iki aukso Lie . Jis įsiterpia tarp sidabro ir aukso ir taip apdovanojamos ne trys vietos - o keturios. Tik, bronzos medaliai - ketvirta vieta, Chelsea, kažkodėl, pasitaiko pakankamai retai.
Iš viso orchidėjų pasaulio pakolkas man smarkiai trūksta žinių teisėjavimuose. Įstoti į "Teisėjų kursus" pakolkas negaliu dėl laiko stygiaus - bet informaciją vis traukių iš žmonių kiek išeina, nes man asmeniškai labai įdomu.

EvaJa - Avataras atspindi mano moralinę būsena kai esu be augalų Žalias_ Aš jei ką linksmas žmogus, mėgstantis ironiją, cinizmą ir sarkazmą. LOL_
Kaukes Anglija nusiėmė dar prieš vasarą ir nuo to laiko mes nebeturim šaly viruso - išėjo jis iš mūsų kitur kažkur. Ir galimybių nesuteikė ir neatėmė. Ne_
Daugiau nei metus laiko nesilankiau forume - tai pritaupiau laiko nuotraukų traukimui iš video haha, WOW_
A girl with a fork in the world of soup.
Šok_ Sekit mane Instagram kanale : orchineed Šok_

User avatar
Abitalė
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 1065
Joined: Wed Oct 21, 2020 4:49 pm
Location: Kauna
Contact:

Re: Chelsea gėlių paroda 2021

Post by Abitalė »

Ačiū!!! Labai įdomu. Slogaa, kaip supratau, nauja patirtis dalyvavimas parodoje kaip dalyviui liukss_?!
O pamačiusi Dendrobium lamyaiae nuotrauką net susigraudinau, praradau saviškį _L_ud...
Labai noriu pakartoti draugystę su juo!

Post Reply

Return to “Renginiai”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 12 guests