Gėlės skynimui

Moderators: Urze, EvaJa, Ramsis, Šilingė, mozaika

Post Reply
User avatar
MrGreen
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 3252
Joined: Sun Oct 18, 2020 11:48 am

Gėlės skynimui

Post by MrGreen »

Slogaa wrote:
Mon Aug 31, 2020 9:55 pm
Naaa, kiek gi čia pas mus yra floristų ar bent prijaučiančių?

Šiaip išties, pasakysiu tokį juokingą dalykėlį - turiu kažokokią tai senovine madą gėlėmis puošti plaukus. Jei taip sąžiningai - tai man rodos, kad nuo čia meilė gėlėms/augalams ir prasidėjo. Pati augalų neturėjau, bet labai norėjau kad plaukuose būtų gėlės - tekdavo "Skolintis" iš kaimynų. Anglijoje gyvenau "lietuviškam bendrabuty" - kur vienam name gyvena daug žmonių, o mūsų namo šeimininkas augino Phalaenopsius.
Pamenu buvo Diplomo gynimai, ir nusprendžiau į kuodą įsisekt porą violetinių falenopsio žiedų - šeimininkas darbe, viskas gerai - niekas nepastebės. Ir čia jau stoviu prie duru, aunuosi - kai durys atsidaro ir grįžta šeiminkas. Pasižiūri į tą mano kuodą su saviškiais žiedais, pakelia antakius ir nusišypso, kad labai gražiai atrodau ir, kad sėkmės gynime.
[Geda2] Nu tada tai pamenu skradžiai žemę prasmegt norėjau [Geda2] Nieko jis man taip ir nepasakė, bet suvokiau, kad iš namiškių "Skolintis" nevalia.
Tada pradėjau skint iš parkų ir kitų kaimynų (priekinių sodų). Ilgai man grūmojo draugai, kad čia ne Lietuva, ir gausiu bart.

Suvokiau, kad nieko nebus, teks augintis. Kodėl sugalvojau, kad reikia augintis orchidėjas - bala žino, bet taip nei karto savo išauginto orchidėjų žiedo į plaukus ir neįsisėgiau. :thumbsup:

Taigi, kitiems metams planai dideli - augintis skinamąsias gėles puokštėms. Žiūriu į visokius madingus floristus, ką tvarūs Lietuvos ūkiai augina..
O gal kas iš forumiečių susidūrėte? Kas gi - jūsų manymų - yra gėlių gėlė puokštėms?

Man patinka visokie "tūriniai" augalai, kaip laukinių morkų ir krapų žiedai, pelėžirniai, ami visnaga, kosmėjos, šlamučiai, Angliškos rožės, močiučiški jurginai labai madingi šiuo metu.

Kažkur šmėžavo kažkokia žinutė pas vieną floristę - kad reikia kai kurias augalų rūšių sėklas prieš tai.. šaldyt? ...

Vienužodžiu, bet kokia info naudinga :thumbsup:
Urze wrote:
Sun Sep 06, 2020 10:44 am
Slogaa, augalai, kurie auga šaltesnio klimato sąlygomis, yra prisitaikę sėklas sudaiginti tik pavasariui atėjus, t. y., kai jau praėjęs šaltasis, nepalankus augimui sezonas. Pasėjus tokių augalų sėklas, jos gali labai ilgai dygti arba visai nesudygti. Joms reikalinga šalta statifikacija, po kurios sėklos daug greičiau išsibudina ir sudygsta. Stratifikavimo būdų yra įvairių, pvz., apiberti sėklas drėgnu smėliu ir palaikyti šaldytuve 3-4 savaites. Smėlį galima pakeisti drėgnu popieriniu rankšluosčiu. Ant kai kurių sėklų pakuočių būna nutodyta, kad reikalinga šalta stratifikacija, aprašymuose internete - taip pat.
Eliss wrote:
Sun Sep 06, 2020 1:11 pm
O kur tu, Slogaa, auginsi, kokį žemės plotą esi numačius ar savo sode?

Dėl stratifikavimo, tai esu mačius, kai iš ankstyvo pavasario sėja į nupjautus bambalius ir palieka lauke. Jie ten patys auga, sniegas, lietus palieja. Esu bandžius, bet niekas man neišdygo. Nors ir gėlės ne iš lengvųjų buvo.
Dausa wrote:
Mon Sep 07, 2020 9:27 pm
Kiekvienai gėlei atskiras priėjimas. Vienas sėklas stratifikuoti, kitas skarifikuoti, dar kitos pačios sėjasi. Čia jau daug aprašyta tinkamų skynimui. O puokštę galima ir iš malkos bei vieno žiedo padaryti, nuo žiūrinčiojo priklauso. Norint kaišyti plaukus visus metus, reiks didelio ploto gėlynui. Pavasariui svogūnines jau dabar sodinti. Dar domėtis kurios nuskintos ilgai išsilaiko be vandens arba įsigyti tam skirtas kapsules.
Apie skintas gėles daug pasakoja Sarah Raven.
andriuxplind2 wrote:
Mon Sep 07, 2020 10:10 pm
Dar yra įvairūs tirpalai ir purškalai, kuo galima apdoroti žiedus, pristabdant jų natūralų vytimą be vandens. Žiedo išsivystymo stadija, jį skinant taip pat turi įtakos.
Kapsulės plaukuose gali leisti vandenį, be to ir svoris pašalinis. Išbandyta metodika - drėgna vata, arba popierinis rankšluostis, nestorai apvyniotas kotelis ir užsandarinta viskas maistine plėvele.
Madingos gėlės yra tos, kurios tsu pačiai labiausiai prie širdies, bet taip - įvairūs žolynai, senovinės gėlės, "žydinti pieva" dabar labiausiai ant bangos.
(Gerai, kad nepatenku į tų "madingų" floristų gretas 😂)
Abitalė wrote:
Tue Sep 08, 2020 8:21 am
Nuotakoms į plaukus skintus žiedus dažniausiai apdorodavau dviem būdais - speciali pasta nukirptam galiukui patepti, tada žaliu teipu užsukti (bet nėra būtina, reiktų atsižvelgti į keletą faktoriu), arba tiesiog tik nuskynus,ugnimi prideginti patį galą! Tai būdavo mėgstamiausi mano būdai paruošti augalus/žiedus nuotakoms 😉.
Slogaa wrote:
Thu Sep 10, 2020 5:33 pm
O, širdingai dėkoju už visą informaciją.
Jei mane vyras ir taip priskyrė prie "pagyvenusių moterų" dėl orchidėjų hobio, tai išgirdęs apie senovinius, močiučių gėlynus, jis mane perklasifikavo į "visai jau į bobutę pavirtai". O dar kai tom lysvėm teks paaukot gabalą naujos išlygintos pievelės... nu tai aš jau matau, kaip man sekančiais metais per gimtadienį virbalus su siūlais dovanoja :thumbsup:

Tai va.. gėlynam vietos uber mažai, nes jiems reikia krauju iškovot vietą - dvi lysvės (pusė metro ant penkių - keturių) ir du 70 litrų ilgi vazonai.
NU man tokie plotai tai juokingi, bet vyrui tai labai rimti pievos nuostoliai.
Pradžiai manau gal ir užteks, nes net neįsivaizduoju, ar man patiks tie daržai - šokinėt, tupinėt aplink juos.

Jei gėles augint skynimui, o ypač puokštėm - tai kaip suprantu reikia kuo įmanoma įvairesnių augalų, kad net ir po nedaug. O jei kalbėt dar ir apie tai, kad būtų gerai skinti visus metus - reikia nepamiršt sezoniškumo.
Na ir čia apima panika, nes net nesuprantu nuo ko pradėt - tikriausiai planavimo.

Angliški "pre-orderiai" jau prasidėjo. Perki dabar - o gauni tada, kada reikia gauti (gal ir nebloga mintis tokiems kaip aš, nežinantiems, kada sodint [Geda2] ).

Taigi, ką nusipirkau :

Fritilarijų gumbų ( Labiausiai paplitusias - oranžines, ir mažiau - baltus skambaliukus) (Fritillaria persica Ivory bells, Fritillaria imperialis rubra)
Tulpių svogūnų (beveik visos rudų ir bordo atspalvių)
Jurginų gumbų ( cafe eu lait (nu kaip mes nebūsim madingi) ir akomponuojančių spalvų)
Keturis rožių krūmus

Šlamučių sėklų (helichrysum bracteatum)
Porą skirtingų kosmėjų sėklų
Ami visnaga (atseit gražūs krapai)
Pėlėžirnių įvairių spalvų sėklų.


Sėdžiu dabar ir galvoju, kad aiškiai per mažai "Tarpinių augalų", ir kaip ir kur juos sodint. Tulpės - į didelius vazonus, rožės į lysvių kampą.. o kaip viską kitką? Kas ten ką užstoja.. kas ko neužstoja. Abi lysvės pietuose, ten saulės visą laiką.. principe kaip ir niekas niekam neužstoja, jei saulė zenite..


Bet tie sėklų stratifikavimai ir skarifitimiti.. (kas čia tokio?? :lol: ) lyg ant mano sėklų pakelių neparašyta, kad taip reikia daryt, tik pėlėžirnius pamirkyt prieš sodinant.. internete lyg irgi nesutikau...

Bet gi taip gaunasi.. kad tom skintom gėlėm irgi kiek žinių reikia..

Lyg mačiau, kad tulpes pardavimui ne skina, o rauna su visu svogūnu ir tokiu būdu gerokai pailgina tulpės kotą. O ką su svogūnu.. nejau išmeta?


Man tai panika.. rimtai virstu į močiutę.. kuri savo jurginus daržely ganys :mrgreen:
zuzla wrote:
Sun Sep 13, 2020 4:35 pm
Prisiminiau serenčius :) jų yra visai įdomių, ir žydi visą vasarą.

Post Reply

Return to “Gėlyno augalai”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests