Obelys (bendrai apie visas)

Moderators: Urze, EvaJa, Ramsis, Šilingė, mozaika

Post Reply
User avatar
MrGreen
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 3252
Joined: Sun Oct 18, 2020 11:48 am

Obelys (bendrai apie visas)

Post by MrGreen »

Slogaa wrote:
Sun Mar 10, 2019 9:43 pm
Aš asmeniškai, apie medžius nusimanau tik tiek, kiek tai surišta su bonsais, tad trumpai tariant - aš medelynuose apskritas nulis. [Geda2]

Į Angliją pavasaris jau atėjo, todėl kaip ir galvoju įsigyt obelų. Sodo matmenys - ne įspūdingi, labiau angliški, nesiekiantys nei 12 nei 6 arų (gal bent du-trys būtų)

Iš visų įmanomų rūšių aš žinau tik keletą - lietuvišką "Auksį", rusišką "Antonofką" ir "Ananasinį". Žiūrėjau aš ką turi Anglai - bet jie labiau augina pramonines obelis (JonaGold, Granny Smith ir t.t) - o šie manęs kaip ir nelabai žavi (parduotuvėse jų apstu).
Tad mano klausimai būtų:

1. Gal galėtumėt patarti/parekomenduoti "skanias", vertas dėmėsio rūšis ? (man "skanu" Auksis, ir neskanu Ananasiniai :lol:)
2. Gal kas auginate kolonines obelis ir galit pasidalinti įspūdžiais? Ar jų vaisiai tokie pat skanųs? (man kaip ir aktualu.. nes plotelis sodo nedidelis)
zemuoge wrote:
Sun Mar 10, 2019 10:35 pm
Nežinau Auksio skonio, bet man saldžiarugščiai patinka:antaniniai, "Bogatyr", grapšteinai,Serenki /gal pavadinimas netikslus, bet turguj taip vadina/,sultingi pepinai,saldūs kašteliai. Daugiau pavadinimų nė nežinau :)
Dausa wrote:
Mon Mar 11, 2019 10:45 am
Mūsų šeimai labai patinka ,,Auksis". Gal tai ir geriausia veislė auginimui prie namų. Dar mums labai patinka ,,Spartan" (žieminė veislė, bet skanūs būna jau rudenį, deja, neatspari vėžiui), ,,Kulono renetas" (žieminė veislė, išsilaiko iki Velykų ir dar ilgiau). Tai tokios panašaus skonio desertinės veislės. Bet trūkstant erdvės turbūt žiemines neverta auginti. Geriau vasarinės veislės, pvz. alyviniai, tik jie greito vartojimo. Visokie rūgštūs labai gerai obuolienėms ir pyragams.
Koloninės obelys, tai yra forma, o ne veislė. Reikia atrasti savo skonį. Prie namų mažoje erdvėje auginu koloninę ,,Arbat". Dėl vietos ir derliaus gausos viskas gerai, bet skonio man trūksta, toks skiestas ,,Auksis". O gal todėl, kad tuo metu jau būna skanesnių obuolių.
Dar auginu rudeninę obelaitę vazone. Veislės nežinau, pirkta tik kaip vazoninė.
Dėl vietos stokos reikia rinktis obelis pagal poskiepį. Ta pati veislė gali būti žemaūgė ar aukšta.
zemuoge wrote:
Mon Mar 11, 2019 4:00 pm
O dar - į vieną medį įskiepyti įvairias veisles, tai ir vietos susitaupo, ir obuolių įvairių turėsit [taip.gif]
Urze wrote:
Mon Mar 11, 2019 4:45 pm
zemuoge wrote:
Mon Mar 11, 2019 4:00 pm
į vieną medį įskiepyti įvairias veisles
Man šitas variantas irgi labai patinka. Galima išsirinkti norimas veisles ir užsisakyti medelyne, o po dviejų metų jau gauti būtent Jūsų šeimos skoniams pritaikytą obelį. Dar gerai, kai pasirenkamos veislės, kurios skirtingu metu sunoksta, tada vienas medis gali vos ne visą sezoną vaisių duoti.
Koloninės obelys yra trumpaamžės, jos dažniausiai 10-15 metų išgyvena ir tai visąlaik prie baslio pririštos, nes nuosavas šaknynas silpnas.

Tik jei norėsite įsivežti obelų ar vyšnių sodinukų į Angliją iš Lietuvos, pasidomėkite, ar Anglija nekelia fitosanitarinių reikalavimų jiems. Už tai Anglijoj atsakinga DEFRA (pradžia skaitymui kad ir čia), o Lietuvoj - VATŽŪM Fitosanitarijos skyrius (www.vatzum.lt). Nors dabar su tuo Brexitu neaišku, kaip ir kas keisis šioje srityje. Greičiausiai griežtės reikalavimai. Tai didesnė tikimybė sėkmingai įsivežti sodinukus iš tų medelynų, kurie yra oficialūs ir jų produkcija yra tikrinama VATŽŪM specialistų dėl fitosanitarinių reikalavimų laikymosi.
Dausa wrote:
Mon Mar 11, 2019 7:16 pm
Bet tai kaip atrodo tie šeimyniniai medžiai. Ne kiekvieno skoniui vaizdas. Dėl vietos taupymo taip, bet juk kiekvienos veislės obels šakų forma kitokia.
Koloninių obelų nereikia rišti prie kuolo, tik pirmais metais, kaip ir visus medelius.
Ilgaamžės tik aukšaūgės.
Urze wrote:
Mon Mar 11, 2019 7:58 pm
Dausa wrote:
Mon Mar 11, 2019 7:16 pm
juk kiekvienos veislės obels šakų forma kitokia.
O, į šitą aspektą nebuvau atkreipusi dėmesio. Ačiū.
mozaika wrote:
Tue Mar 12, 2019 8:38 pm
Mano mylimiausi Auksis ir ananasiniai. Auksis patinka ne tik dėl obuolių skonio, bet kad ir nepremičiuoja.

Kai kaimynai pirmus du metus džiaugėsi šeimyniniu medžiu, o paskui išgirdau "Nesąmonė.." vienos šakos nulinkusios, kitos sparčiau auga... :D Aš tokių neturiu, tik žemaūgių medžių atsikandau [O.0] .
Dausa wrote:
Tue Mar 12, 2019 10:18 pm
O kodėl žemaūgiai nepatiko? Mes su aukšaūgiais vargstam, svarstom apie žemaūgius.
mozaika wrote:
Wed Mar 13, 2019 3:33 pm
Kiekvienais metais reikia išgenėti. Ilgą laiką reikia auginti pririštus prie kuolo ir tai vėtros sugeba išversti. Aš dvi turiu tipiškos žemaūges, bet veislių jau neatgaminu, tai obuoliai vidutinio vėlyvumo, labai dideli ir skanus, bet vasaros metu, abu medžiai turi būti apramstyti ramstais, pagaliais ir panašiai, kad nuo svorio obuolių šakos nelūžtų. Beveik visos šakos būna ramstomos ir raišomos.
Be to, žemaūgės mano akimis mažą derlių veda. Aišku, kas nėra mėgėjai vaisių ar tik tam kartui pavalgyti, gal ir gera išeitis. Man asmeniškai mažiau darbo prie normalaus augumo obelų.
ricardas wrote:
Wed Mar 13, 2019 7:06 pm
Turiu 8 obelis ir visos skirtingos rušis bet nei vienos nežinau pavadinimo , nes kai pirkau namuką ten jau buvo pasodintos.
Turiu vieną žemauge bet , derlius mažas ir obuoliukai nėra dideli bet skanus .
Dėl genėjimo, manes pamokė kad galima suformuoti neaukštą medį , nupjoviau viršunę ir sutrumpinau šonines šakas bet pavasari ohoho kiek genėjimo , nugenėtas šakas visą dieną deginu lauže.
Bet derliumi tai nesiskundžiu , kiekvienais metais obuolių netik mums bet ir visus draugus apdalinu o dar ir kompostinė duobė pilna obuolių.
Tai va , mano nuomonė , geriau didelis gražus medis ir derlius geras ir obuoliai skanus , nei žemaugės obelis .
Ps, isitikinau, jeigu medis kiekvienais metais genimas , obuoliai buna didesni, sveikesni , deri kiekvienais metais gausiai ir obuoliai buna skanesni.

User avatar
MrGreen
Lietuvos orchidėjininkų draugija
Posts: 3252
Joined: Sun Oct 18, 2020 11:48 am

Re: Obelys (bendrai apie visas)

Post by MrGreen »

zuzla wrote:
Mon Jun 15, 2020 2:19 pm
Dausa wrote:
Mon Mar 11, 2019 7:16 pm
Bet tai kaip atrodo tie šeimyniniai medžiai. Ne kiekvieno skoniui vaizdas. Dėl vietos taupymo taip, bet juk kiekvienos veislės obels šakų forma kitokia.
Mano viena obelis turi tris skirtingas rūšis, nežinau, medis kaip medis :)
DSC_0153.JPG
DSC_0153.JPG (256.63 KiB) Viewed 1045 times
zuzla wrote:
Mon Jun 15, 2020 2:23 pm
Užklydau su tokiu klausimu, turiu seną obelį, labai noriu išsaugoti, nes ananasiniai obuoliai mano megstamiausi. Ji leidžia atžalas iš apačios, ar galiu iš jų tikėtis medžio ateityje? Jei gerai suprantu, reikėtų palikti vieną ir jai leisti augti?
DSC_0352.jpg
DSC_0352.jpg (262.85 KiB) Viewed 1045 times
DSC_0352.jpg
DSC_0352.jpg (262.85 KiB) Viewed 1045 times
Urze wrote:
Tue Jun 16, 2020 7:07 am
Zuzla, senas obelis galima atnaujinti kryptingu kelių metų genėjimu. Lengvai apgenėjus suaktyvėtų augimas, o tas tris atžalas palikti augti visas (apsidraudimui, jei kuri viena nulūžtų ar kitaip būtų pažeista) - paskui medis pats nuspręs, kuri geriausiai auga. Jei reikia genėtojo, galiu rekomenduoti vieną gerą.
zuzla wrote:
Tue Jun 16, 2020 8:17 am
Аčiū, Urze, paprašysiu vėliau, nes dabar jau lyg ne laikas genėjimui, o ir galvoj ne tas per statybas.
Ši obelis irgi skiepyta, ir kelis kartus nesekmingai, matosi žaizdos, apatinė šaka yra alyviniai obuoliai, visa kita anansiniai. Gyveno prieš x-dešimt metų du vyrukai kaimynai, Mičiūrinai-savamoksliai, darė eksperimentus, o dabar šakos tiesiog ima ir nulūžta per skiepo vietą. Mes jau savo dvi tokias aplūžusias obelis nukirtom, pas kaimyną (kurio per 6 metus nei karto nematėm) vieną obelis tiesiog į tris dalis pasidalino, kita šakas "meta", tenka irgi tvarkyti.
Attachments
DSC_0353.jpg
DSC_0353.jpg (274.4 KiB) Viewed 1045 times

Post Reply

Return to “Vaismedžiai, vaiskrūmiai, uogakrūmiai”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests